Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social România Klaus Iohannis a promulgat legea care exceptează pescuitul de calcan cu plase monofilament din categoria infracţiunilor

Klaus Iohannis a promulgat legea care exceptează pescuitul de calcan cu plase monofilament din categoria infracţiunilor

05 Iulie 2019 - 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea lit. k) a art. 64 din OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura care prevede că pescuitul de calcan cu plase monofilament este exceptat din categoria faptelor ce reprezintă infracţiuni.

Proiectul de lege fusese adoptat pe 5 iunie de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Potrivit textului adoptat, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepţia setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani.
Iniţiatorii proiectului au susţinut, în expunerea de motive, că plasele textile permise pentru pescuirea calcanului au un impact negativ asupra mediului, prin capturarea nedorită a delfinilor, care devin victime colaterale, "neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul gros şi rezistent".
Aceştia au menţionat că, în schimb, plasele de monofilament pentru pescuitul de calcani sunt plase speciale cu ochiurile foarte mari, iar grosimea firului suficient de mică pentru evitarea capturii nedorite de delfini. "Mai mult, modificarea se justifică şi din perspectiva faptului în întreaga UE pescuitul cu plase monofilament este permis şi încurajat în cazul speciei de calcan", au mai arătat iniţiatorii.

Lasă un comentariu