Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

VIDEO// 12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

12 Iunie 2018 - 
VIDEO// 12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor PC: United Nations

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată anual, la 12 iunie.

Media

În 2018, sunt reunite, sub o temă comună, „Generation Safe & Healthy”, manifestările prilejuite de marcarea a două zile distincte, respectiv Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (la 12 iunie) şi Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă (la 28 aprilie). Astfel, cele două zile aduc în prim-plan necesitatea globală de a îmbunătăţi siguranţa şi sănătatea tinerilor care muncesc şi, totodată, de a stopa munca în rândul copiilor, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org, şi cel al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, www.ilo.org, citate de Agerpres. 

Avantajele obţinute în urma eradicării muncii în rândul copiilor sunt foarte mari. Copiii, eliberaţi de povara muncii, pot beneficia de dreptul la educaţie, la petrecerea timpului liber şi la o dezvoltare sănătoasă, oferind, la rândul lor, o bază solidă pentru dezvoltarea economică şi socială, pentru eradicarea sărăciei şi respectarea drepturilor omului.

La nivel global sunt 541 de milioane de tineri care muncesc, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, reprezentând 15% din forţa de muncă. În rândul lor se înregistrează cu până la 40% mai multe afecţiuni cauzate de condiţiile de la locul de muncă decât în cazul adulţilor (cu vârsta de peste 24 de ani), iar riscurile asociate locului de muncă le pot pune viaţa în pericol. 

De asemenea, se estimează că, la nivel global, 152 de milioane de copii (cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani) sunt exploataţi prin muncă, 73 de milioane dintre aceştia prestând o muncă riscantă prin natura sa sau prin circumstanţele în care aceasta se desfăşoară.

Copiii exploataţi prin muncă nu merg la şcoală şi au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie. Peste 50% dintre ei sunt expuşi celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forţată, activităţi ilicite, cum ar fi traficul de droguri sau prostituţia, dar şi implicarea în conflicte armate, notează site-ul ONU.

Lasă un comentariu