Evenimentul zilei

Lun05272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

FOTO// O nouă arhitectură a calculatoarelor inspirată de creier va putea aduce progrese inteligenţei artificiale

09 Octombrie 2018 - 

Oamenii de știință de la IBM dezvoltă o nouă arhitectură a calculatoarelor, echipate mai bine pentru a face faţă volumului de date din ce în ce mai ridicat, dar şi pentru inovaţii în inteligenţa artificială. Proiectul foloseşte concepte ale structurii cerebrale umane, reuşind să depăşească performanţele computerelor convenţionale.

Computerele de astăzi se bazează pe arhitectura von Neumann dezvoltată în anii '40. Sistemul computerizat von Neumann are un procesor central care execută operaţiile logice şi aritmetice, o unitate de memorie, de stocare şi dispozitive care primesc sau emit informaţie. 

Spre deosebire de structura compartimentată a modelului convenţional, autorii propun computere inspirate de creier în care unităţile de procesare şi memorie coexistă, scrie Phys, citat de Descoperă.

Abu Sebastian, un autor al lucrării, a explicat că executarea anumitor sarcini computaţionale în memoria computerizată ar creşte eficienţa sistemului şi ar economisi energie.

„Oamenii procesează informaţia cu o putere de 20-30 de waţi, în timp ce inteligenţa artificială de astăzi este bazată pe supercomputere care funcţionează pe kilowaţi sau megawaţi. În creier, sinapsele sunt atât pentru procesare, cât şi pentru stocarea informaţiei. În noua arhitectură, memoria va juca un rol mai activ în procesare”, a precizat cercetătorul.

Lasă un comentariu