Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Un exemplar de belugă, animal cunoscut şi sub numele de delfin alb, se află în continuare rătăcit în râul Tamisa

10 Octombrie 2018 - 

Poreclit Benny, animalul a văzut prima oară de ecologistul Dave Andrews, la 25 septembrie.

Exemplarul de belugă se simte ca acasă în zona situată în apropiere de Gravesend din comitatul Kent, şi a fost văzut în mod regulat, inclusiv luni.
Experţii continuă să monitorizeze animalul acvatic şi au dat asigurări că pentru moment nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la starea sa. Ei speră că beluga va înota înapoi în larg de bunăvoie.
În ultimele trei decenii au fost consemnate între douăzeci şi treizeci de mărturii privind prezenţa unor exemplare de belugă în Marea Britanie. Cea mai recentă datează din anul 2015 când două astfel de mamifere au fost observate în largul coastelor din nord-estul ţării, în apropiere de Northumberland şi respectiv în Irlanda de Nord, însă au revenit în larg.
Printre teoriile care încearcă să explice rara apariţie a exemplarului de belugă în râul Tamisa se numără şi ipoteza conform căreia animalul ar fi urmărit un banc de peşti. ''Ar fi putut lua urma unei surse de hrană, s-ar fi putut dezorienta sau (rătăcirea) ar fi putut fi determinată de o anomalie'', a declarat Lucy Babey, conducătoarea departamentului de ştiinţă şi conservare al organizaţiei de caritate ORCA.
Beluga, care se află ''în afara habitatului său obişnuit'' din apropierea coastelor Arcticii şi Groenlandei, se deplasează în mod obişnuit în grupuri, însă s-ar fi putut separa de celelalte exemplare ca urmare a unei boli sau răni sau ar fi putut fi deviată de la curs de o ''perturbare'' intervenită pe mare, a speculat Babey. La originea acestui eveniment s-ar fi putut afla fie front atmosferic, fie o sperietură cauzată de un zgomot provocat de o ambarcaţiune, a adăugat ea.
După observarea prezenţei animalului, echipele de salvare au fost mobilizate pentru a interveni în cazul în care acesta ar da semne că s-ar afla în pericol. Totodată, specialiştii au făcut apel la public să nu se apropie de el.
Beluga poate atinge dimensiunea de şase metri lungime şi trăieşte în mod obişnuit în apele foarte reci din regiunile arctice.
În Tamisa nu a mai fost văzută o belugă din anul 1913, notează Xinhua.

Lasă un comentariu