Evenimentul zilei

Dum05192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Iepurele de Jad 2 al chinezilor, aflat pe fața nevăzută a Lunii, ar putea funcţiona dincolo de durata previzionată

14 Martie 2019 - 

Robotul chinez Yutu-2, sau Iepurele de Jad 2, a parcurs 163 de metri pe faţa nevăzută a Lunii şi ar trebui să funcţioneze mai mult de trei luni cât este durata de fiabilitate previzionată. 

Atât robotul cât şi sonda Chang'e-4 au intrat într-o perioadă de „hibernare”, miercuri, după lăsarea nopţii selenare care aduce temperaturi extrem de scăzute, potrivit Centrului pentru Programul Spaţial şi Explorare a Lunii din cadrul agenţiei spaţiale chineze, relatează Xinhua, citat de Agerpres

Sonda chineză Chang'e-4 a aselenizat la data de 3 ianuarie în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken din regiunea Polului Sud, pe faţa îndepărtată a Lunii. Robotul a efectuat o analiză ştiinţifică a unor roci de pe faţa nevăzută a Lunii, care i-ar putea ajuta pe cercetători să afle dacă provin din spaţiu sau au origine selenară.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul. Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.

Robotul Yutu-2, cu o greutate de 135 de kilograme, este primul rover care străbate suprafaţa îndepărtată a satelitului natural al Pământului şi totodată este cel mai uşor vehicul de acest tip trimis pe Lună.

Oamenii de ştiinţă speră că Yutu-2 se va deplasa mai departe pe suprafaţa necunoscută de pe care va trimite mai multe imagini, va „asculta” poveştile înregistrate de rocile selenare străvechi şi va descoperi mai multe urme din istoria timpurie a Lunii şi a sistemului solar.

Temperatura de la suprafaţa Lunii a scăzut sub -190 de grade Celsius, o valoare „mai rece decât se aşteptau oamenii de ştiinţă”, în timpul primei nopţi lunare petrecute de sonda Chang'e-4, care poartă numele zeiţei Lunii din mitologia chineză.

Temperaturile nocturne de pe faţa ascunsă a satelitului natural al Pământului au fost înregistrate de sonda chineză după ce aceasta a redevenit activă miercuri, la finalul unei perioade de „hibernare” care a durat aproximativ două săptămâni.

La începutul lunii martie, creatorilor programului spaţial au anunţat că vor fi oferite „curând” lumii descoperirile despre faţa ascunsă a Lunii realizate cu ajutorul sondei Chang'e 4.

Programul Chang'e a început cu lansarea primei sonde în 2007, iar de atunci au fost lansate alte patru dispozitive pe satelitul natural al Pământului. Obiectivul final al programului este trimiterea unei misiuni cu echipaj pe Lună, a cărei dată nu a fost stabilită încă, dar pe care experţii o estimează în jurul anului 2036.

Lasă un comentariu