Evenimentul zilei

Ma07232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

VIDEO// Autorităţile din Egipt au prezentat mormântul unui responsabil de rang înalt din a V-a dinastie, descoperit la Saqqara

15 Aprilie 2019 - 

Autorităţile egiptene au prezentat sâmbătă la Saqqara, în apropiere de Cairo, mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie, decorat cu reliefuri colorate şi inscripţii bine conservate.

Media

Mormântul lui „Khuwy”, probabil un nobil din timpul celei de-a V-a dinastii (între 2.500 şi 2.300 î.Hr.), a fost descoperit în luna martie în vasta necropolă Saqqara, la sud de capitala egipteană, potrivit autorităţilor, scrie AFP, citată de Agerpres

„Mormântul în formă de L al lui Khuwy începe cu un coridor mic care coboară spre o anticameră şi apoi spre o cameră mai mare cu reliefuri pictate, reprezentându-l pe proprietarul mormântului la o masă cu ofrande”, a declarat Mohamed Megahed, şeful echipei de excavaţii, citat într-un comunicat al Ministerului pentru Antichităţi.

Picturile ornamentale de pe mormânt, realizat în principal din cărămizi de calcar alb, conţin o răşină verde specifică şi uleiuri folosite la înmormântări, potrivit ministerului citat.

Aceeaşi echipă a descoperit deja mai multe morminte datând din timpul celei de-a V-a dinastii şi a scos recent la iveală o inscripţie de pe o coloană de granit dedicată reginei Setibhor, care a fost, probabil, soţia regelui Djedkare Isesi, al optulea şi penultimul rege al acestei dinastii.

Ministrul pentru antichităţi, Khaled el-Enany, a vizitat sâmbătă situl mormântului, însoţit de zeci de ambasadori şi ataşaţi culturali din peste 20 de ţări. 

Siturile arheologice constituie pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice. Instabilitatea politică şi atentatele au afectat puternic turismul din această ţară de la revoluţia din 2011, însă, în ultimii ani, sectorul turistic a cunoscut o relativă ameliorare.

Lasă un comentariu