Evenimentul zilei

Mie08122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Europenii ar putea fi nevoiţi să plătească mai mult pentru cârnaţii de grătar în vara acestui an

21 Iulie 2019 - 

Europenii ar putea fi nevoiţi să plătească mai mult pentru cârnaţii de grătar în vara acestui an, din cauza pestei porcine care decimează şeptelul de porci în cealaltă parte a globului, relatează Bloomberg, citat de Agerpres.

Fermierii din China şi ţările vecine se confruntă cu o epidemie de pestă porcină africană, ceea ce stimulează cererea pentru importurile de carne de porc. Producătorii de carne de porc din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, se numără printre principalii câştigători în acest an, vânzările spre China înregistrând o creştere de 43% în primele cinci luni ale acestui an.

Deşi această creştere este o veste bună pentru crescătorii de porci, ea este responsabilă şi pentru creşterea preţurilor la cârnaţii de grătar pentru europeni. Un indicator care măsoară preţul la carnea de porc în Danemarca este la cel mai ridicat nivel de după 2017 iar un indicator similar din Spania este la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. În Franţa, o asociaţie a măcelarilor şi procesatorilor susţine că piaţa cărnii de porc este în criză, avertizând că mulţi membri ai asociaţiei renegociază preţurile cu retailerii pentru a acoperi costurile în creştere.

Creşterea preţurilor la angro nu se reflectă imediat la casele de marcat ale supermarketurilor, aceste majorări ar putea face magazinele mai reticente să scoată la vânzare cârnaţii de grătar în perioada verii.

„În sezonul grătarelor, tradiţional există oferte de carne ieftină de porc în încercarea de a-i atrage consumatori în magazin. Nu vom vedea nimic similar cu nivelul pe care îl vedeam de obicei” susţine Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira.

Rezidenţii UE se numără printre cei mai mari consumatori de carne de porc din lume însă preţurile ar putea rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă. Potrivit prognozelor Comisiei Europene, exporturile blocului comunitar ar urma să crească cu 12% în acest an şi anul următor în condiţiile în care China va cumpăra mai mult iar consumul intern se va reduce pe măsură ce unii cumpărători vor alege opţiuni mai ieftine precum carnea de pui.

Impactul epidemiei de pestă porcină din China asupra preţurilor globale la carnea de porc „este posibil să continue pentru mai mult luni” a apreciat recent Ministerul francez al Agriculturii. 

Lasă un comentariu