Evenimentul zilei

Vi08072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

În Chile au avut loc proteste violente la cel mai important festival muzical din America Latină

24 Februarie 2020 - 

Violente proteste antiguvernamentale şi ciocniri cu poliţia s-au produs în oraşul chilian Vina del Mar, duminică, ziua în care urma să debuteze un festival internaţional dedicat cântecului, cel mai important eveniment de acest tip organizat în America Latină, informează AFP.

Mii de manifestanţi înarmaţi cu pietre, bastoane şi cocktailuri Molotov, din care mulţi erau mascaţi, au provocat tulburări în faţa intrărilor din parcul Quinta Vergara, locul în care avea loc festivalul.
Poliţia chiliană, care a desfăşurat în zonă un important dispozitiv de securitate, a blocat trecerea protestatarilor şi i-a alungat folosind gaz lacrimogen şi tunuri cu apă.
Vina del Mar este o staţiune balneară situată la circa 120 de kilometri vest faţă de capitala ţării, Santiago de Chile.
Mitingul a fost convocat în cadrul mişcării de protest social care a debutat în urmă cu patru luni în Chile şi care a făcut 31 de morţi şi a provocat numeroase spargeri, jafuri şi incendieri ale unor magazine şi sedii comerciale.
La Vina del Mar, manifestanţii, după ce au fost blocaţi de poliţişti, au început să atace magazinele situate în proximitatea spaţiului în care avea loc festivalul, inclusiv hotelul O'Higgins, unul dintre cele mai vechi şi elegante stabilimente turistice din oraşul balnear chilian.
Acesta este hotelul în care sunt cazaţi în mod tradiţional principalii artişti care participă la festival. O parte a juriului internaţional, artişti şi jurnalişti se aflau în hotelul O'Higgins în cursul zilei de duminică.
Zeci de protestatari mascaţi au aruncat cu pietre şi au spart ferestrele impresionante incluse în faţada hotelului, apoi au aruncat în interior cocktailuri Molotov şi grenade lacrimogene recuperate din arsenalul folosit de Poliţia locală împotriva lor. Au incendiat apoi şi şapte automobile.
Incidentul a declanşat panică în rândul turiştilor şi angajaţilor hotelului. Gazul lacrimogen, care a urcat la etajele clădirii, i-a făcut pe clienţi să fugă din imobil.
Spectatorii festivalului au putut în cele din urmă să pătrundă în parc după o întârziere de trei ore şi jumătate, după ce au trecut prin două filtre de securitate.
Unul dintre starurile evenimentului, cântăreţul Ricky Martin, şi-a exprimat în faţa presei sprijinul faţă de revendicările sociale.
Potrivit artistului portorican, acestea sunt "importante pentru a-i face pe conducătorii ţărilor noastre să înţeleagă lucrurile de care avem nevoie". Starul pop a adăugat totuşi că revendicările ar trebui să fie prezentate "într-o manieră ordonată".

Lasă un comentariu