Evenimentul zilei

Dum10212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Cum arată și ce se știe despre Luvru Abu Dhabi, considerat primul "muzeu universal" din lumea arabă / GALERIE FOTO

09 Noiembrie 2017 - 

Luvru Abu Dhabi, considerat primul "muzeu universal" din lumea arabă, purtător al unui mesaj de toleranță și care aduce în Orient numele și brandul prestigiosului muzeu parizian omonim, a fost inaugurat miercuri, la 10 ani după lansarea acestui proiect, informează AFP.

 

"Astăzi, un monument cultural mondial a fost inaugurat: Luvru Abu Dhabi aduce împreună legende ale artei care reflectă geniul colectiv al umanității", a declarat șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, după inaugurarea oficială. 

Vizitatorii vor putea să admire spații de promenadă construite deasupra mării, dar și sub un dom cu diametrul de 180 de metri, compus din 7.850 de stele din metal prin care razele soarelui creează ceea ce Jean Nouvel a denumit "o ploaie de lumină". 

Peste 5.000 de vizitatori sunt așteptați în primele zile, a precizat Mohammed al-Mubarak, președintele Autorității pentru cultură și turism din Abu Dhabi, care consideră că acest muzeu reprezintă un simbol al unei "națiuni tolerante".

Unic în lumea arabă

Luvru Abu Dhabi este "un muzeu universal, primul din lumea arabă", a rezumat Jean-Luc Martinez, președintele muzeului Luvru din Paris, care a participat la ceremonia de miercuri. 

Spre deosebire de alte muzee care propun vizitatorilor expoziții clasate în funcție de stiluri și de civilizații, Luvru Abu Dhabi evidențiază teme universale și influențele comune dintre culturi, de la preistorie și până în zilele noastre. 

În una dintre săli se află una lângă alta o foie dintr-un Coran albastru din secolul al IX-lea, o Torah yemenită din 1498 și două volume dintr-o Biblie gotică din secolul al XIII-lea. 

Însă vedeta muzeului, potrivit promotorilor, este "La Belle Ferronniere", un portret feminin realizat de Leonardo da Vinci, ce a fost împrumutat de muzeul Luvru din Paris. În total, 300 de opere au fost împrumutate de 13 muzee franceze, inclusiv renumitul "Autoportret" al lui Vincent van Gogh.

Luvru Abu Dhabi reprezintă fructul unui acord interguvernamental semnat în 2007 între Paris și Abu Dhabi. 

 Cu o durată de 30 de ani, acordul, care include marca Luvru și organizarea de expoziții temporare, totalizează 1 miliard de euro, însă din această sumă nu face parte costul real al construcției din Abu Dhabi, pe care nimeni nu a dorit să îl facă public.

Măsuri excepționale

Din colecția permanentă a Emiratelor Arabe Unite, muzeul din Abu Dhabi va prezenta la deschiderea sa pentru public 235 de opere, inclusiv "Le Bohemien" de Edouard Manet. Printre cele 28 de obiecte împrumutate de instituții din Orientul Mijlociu se află și un bust monumental cu două capete, vechi de peste 8.000 de ani, care provine de la Departamentul de Antichități al Iordaniei. 

Măsuri excepționale au fost luate pentru a asigura securitatea și conservarea operelor de artă, în contextul în care temperaturile din exterior depășesc frecvent pragul de 40 de grade Celsius în timpul verii.

Înainte de lansarea proiectului, mai multe voci au apărut în Franța, care au criticat aspectul "mercantil" al "vânzării mărcii" muzeului Luvru în Golful Persic. Mai multe ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch, s-au declarat îngrijorate în legătură cu condițiile de muncă ale migranților de pe șantierul viitorului muzeu, însă aceste critici s-au estompat de-a lungul anilor. 

Luvru Abu Dhabi, a cărui deschidere a fost amânată de mai multe ori, este primul dintr-o serie de trei muzee care au fost programate să fie construite în acest oraș. Vor urma o filială a muzeului Guggenheim, construită de Frank Gehry, și Zayed National Muzeum, al cărui proiect a fost încredințat arhitectului Norman Foster. 

Sursa: Agerpres

Lasă un comentariu