Evenimentul zilei

Sam10202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

The Independent: Craniile de 300.000 de ani care ar putea rescrie istoria originilor omului

12 Noiembrie 2017 - 

Antropologii cred că ar fi găsit răspunsul la una dintre cele mai importante întrebări pentru omenire: când exact și unde a apărut specia umană.

Potrivit The Independent, până acum, oamenii de știință au spus că răspunsul s-ar afla undeva în Africa sahariană, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

Însă noi dovezi, evidențiate în revista de specialitate Natura, schimbă aceste ipoteze. Autorii articolelor vorbesc despre niște descoperiri recente care sugerează că primul Homo Sapiens ar fi apărut mai devreme cu 100.000 de ani decât ceea ce s-a crezut până acum, într-un loc la care nu s-a gândit nimeni.

Fosilele găsite ar putea fi printre cele mai vechi exemplare de Homo Sapiens cunoscute până acum (dacă vor fi confirmate și de către specialiști).

În 1961, un grup de mineri făcea săpături într-o regiune aflată la vestul Marakesh-ului, când a dat peste ceva tare, aflat sub un strat de praf întărit, de culoarea scorțișoarei. În scurt timp au văzut că era un craniu uman aproape întreg, iar vestea s-a împrăștiat imediat în zonă.

În urma săpăturilor mai adânci au fost găsite mai multe rămășițe. La acea vreme, oamenii de știință au evaluat aceste resturi umane ca fiind vechi de 40.000 de ani. Însă ei nu săpaseră destul de adânc.

40 de ani mai târziu, antropologul Jean-Jacques Hublin și echipa sa de la Institutul Max Planck au excavat și mai mult în acel loc în care au fost găsite rămășițele umane. Așa au găsit alte oase, despre care spun că au aparținut la cinci indivizi. Cu ajutorul unei tehnici de datare care măsoară nivelul radiației, Hublin a văzut cu uimire că acele oase aparțin unor oameni care ar fi trăit în urmă cu aproximativ 300.000-350.000 de ani.

”Aceste informații au fost un mare ...wow!”, a spus Hublin, potrivit The Independent.

Și totuși, cea mai mare descoperire a venit după ce oamenii de știință s-au uitat mai atent la acele cranii. În loc să găsească acele detalii specifice unor strămoși precum Homo erectus sau Homo heidelbergensis, ei au văzut mai mult niște asemănări cu... fețele lor.

Hublin este de părere că detaliile descoperite, compuse din combinarea unor caracteristici arhaice și avansate, arată că specimenele marocane ”reprezintă adevăratele rădăcini ale speciei noastre”.

Cu alte cuvinte, toți acei Homo sapiens care au fost găsiți până acum în Africa s-ar putea trage ca origini din ceea ce astăzi este cunoscut drept Maroc.

Potrivit profesorului de arheologie Sonia Zakrzewski, de la Universitatea din Southampton, descoperirea lui Hublin ar putea încuraja și alți arheologi să își schimbe modul în care și-au elaborat teoriile despre originile omului.

”Pur și simplu dă lumii posibilitatea de a schimba felul în care se gândește la originile umanității. Cu siguranță, asta înseamnă că trebuie să ne reevaluăm modelele”, a spus ea.

Sursa: The Independent

 

 

Lasă un comentariu