Evenimentul zilei

Vi02232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

VIDEO// Condiția rară care îți dă o superputere

05 Decembrie 2017 - 

Oamenii de știință nu știu cum această superputere poate exista, dar există câteva ipoteze. Condiția se numește hipertimesie sau HSAM (Highly Superior Autobiographical Memory) iar primul caz documentat a fost publicat în 2006.

Media

O femeie, pe nume Jill Price, a descris modul în care funcţionează memoria ei într-un e-mail trimis unui cercetător: „pot lua o dată din 1974 până astăzi şi îţi pot spune exact în ce zi a săptămânii cade şi ce făceam în acea zi. De fiecare dată când văd o dată la televizor îmi amintesc automat unde eram, ce făceam şi tot aşa. Este non-stop, incontrolabil şi foarte obositor”, relatează descopera.ro. 

De atunci, au mai existat câţiva oameni care au relatat această condiţie, iar după studii, cercetătorii au denumit-o. Totuşi, rămâne o condiţie extrem de rară, afectând doar în jur de 60 de oameni în toată lumea.

Savanţii se străduiesc să afle motivele care stau la baza apariţiei acestei condiţii. În acest sens, există câteva indicii. Mulţi dintre cei diagnosticaţi cu HSAM au comportamente obsesive, precum tendinţa de a colecţiona, curăţa şi organiza lucruri. Cineva cu un astfel de comportament are o memorie mai bună, dar nu explică în totalitate condiţia.

Scanările efectuate asupra creierului arată diferenţe structurale asociate cu memoria. Interesant este totuşi că memoria acestora poate da greş, asemenea memoriei unui om normal, fiind susceptibilă de amintiri false.

 

Lasă un comentariu