Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Ia privește-n ochii mei să văd ce tip de om ești! Persoanele cu ochii albaștri sunt mai speciale dintr-un singur motiv

08 Ianuarie 2018 - 

De-a lungul timpului, s-a spus că persoanele cu ochi albaștri sunt speciale, dintr-un motiv sau altul, iar acest studiu îți spune unul dintre ele.

Paul Van Slembrouck explică de ce culoarea ochilor albaștri este, de fapt, una structurală și implică unele fizici destul de interesante. Culoarea ochilor este dată de iris, care este alcătuit din două straturi: epiteliul din spate și stroma (partea cu rol cognitiv și structural) din față.

Epiteliul are două celule, care conțin pigmenți negri și maro. Punctele negre pe care unele persoanele le au în ochii lor este, de fapt, epiteliu. În contrast, stroma este alcătuită din fibre de colagen incolore. Uneori, stratul conține un pigment mai închis, numit melanină și, uneori, conține depuneri în exces de colagen.

De exemplu, ochii căprui conțin o concentrație mare de melanină în stratul lor, care absoarbe cea mai mare parte a luminii, indiferent de depozitele de colagen, care le dau culoarea închisă. Persoanele cu ochii verzi nu au multă melanină, dar au depozite de colagen.

Asta înseamnă că, în timp ce o parte a luminii care intră în ochi este absorbită de pigment, particulele din stromă risipesc lumina, care urmare a efectului Tyndall, care creează o nuanță albastră, scrie playtech.ro.

Până acum, se considera că ochii albaștri sunt, de fapt, o mutație genetică. În întreaga lume doar aproximativ 8% din populație are ochi albaștri.

 

 

Lasă un comentariu