Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

O tehnică revoluţionară. Vindecarea rănilor fără cicatrici

25 Ianuarie 2018 - 

Oamenii de ştiinţă au descoperit o tehnică revoluţionară de vindecare a plăgilor fără inesteticele cicatrici, fie că este vorba de o procedură chirurgicală, o tăietură sau o rană deschisă în urma unui accident.

Specialiştii dermatologi de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite au dezvoltat o metodă ce constă în regenerarea foliculilor piloşi, care determină ulterior regenerarea adipocitelor, celulele de grăsime din ţesutul conjunctiv moale. De regulă, în locul în care apare o rană se formează un tip de celule denumite miofibroblaste, cu rol în vindecarea tisulară şi regenerarea epidermei prin remodelarea colagenului. Fibrele de colagen formează o cicatrice, pentru că organismul nu este capabil să regenereze celulele afectate şi să le aducă la forma iniţială. Cu toate acestea, experţii au descoperit în cadrul unui nou studiu, publicat în revista “Science”, că miofibroblastele pot fi convertite în adipocite, fapt ce permite transformarea ţesutului cicatrizant într-unul tisular regenerat, o modificare posibilă până acum doar la peşti sau amfibii.

Studii anterioare au demonstrat că celulele grase şi foliculii păroşi se dezvoltă separat în pielea regenerată. Dar, acum, oamenii de ştiinţă au testat pe cobai o procedură inedită, introducând acești foliculi direct în ţesutul cicatrizant. Astfel, s-a constatat apariţia proteinei morfogenetice osoase, cu rol de regenerare tisulară indusă prin conversia miofibroblaştilor în adipocite, o premieră ştiinţifică absolută, având în vedere că acest lucru era biologic imposibil în cazul mamiferelor. Lumea medicală este încrezătoare că această descoperire va permite iniţierea unor noi tratamente pentru cel mai mare organ al corpului uman, pielea, care pierde zilnic aproape 500 de milioane de celule noi. 

Suprafaţa pielii unui om măsoară 2 metri pătraţi, iar greutatea variază între 2,5 şi 4,5 kg. În fiecare an, 200 g de celule moarte se detaşează de epiderma noastră, celulele îmbătrânite fiind înlocuite la fiecare 28 de zile.  

 

 

 

Lasă un comentariu