Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Documente secrete găsite în piese de mobilier vechi

01 Februarie 2018 - 

Sute de documente clasificate ”top secret” aparţinând Guvernului australian au fost descoperite în dulapuri închise vândute de un magazin de ocazie, a dezvăluit miercuri postul australian de televiziune ABC, scrie AFP.

Cele două piese de mobilier au fost cumpărate ”pe nimic” într-un magazin din capitală specializat în revânzarea de mobilier provenind de la Guvern, precizează ABC. Dulapurile erau închise şi au fost vândute fără chei, informează news.ro.

Ele au rămas închise luni de zile, până când cineva a avut ideea să le deschidă cu o bormaşină, dând astfel peste documente referitoare la aproape zece ani de activitate ministerială.

Potrivit televiziunii, în aceste arhive se afla un raport despre pierderea de către poliţia federală a aproape 400 de dosare privind securitatea naţională, în decurs de cinci ani, şi altul despre faptul că 195 de documente clasificate "top secret" au fost lăsate în biroul unui minister după înfrângerea laburiştilor în alegerile legislative din 2013.

Aceste documente abandonate privesc, între altele, proiecte în domeniul Apărării în Orientul Mijlociu, conflictul din Afganistan şi rapoarte ale serviciilor de informaţii despre vecinii Australiei, precizează ABC.

În cele două piese de mobilier au fost găsite, de asemenea, transcrierile dezbaterilor cu privire la strategiile politice ale coaliţiilor guvernamentale ale foştilor premieri  Kevin Rudd, Tony Abbott şi John Howard.

Cabinetul actualului premier Malcolm Turnbull a anunţat că a ”lansat o anchetă urgentă” cu privire la modul în care puterile publice s-au debarasat de cele doup dulapuri.

În Australia, documentele guvernamentale sunt făcute publice, în general, doar după 20 de ani.

 

Lasă un comentariu