Evenimentul zilei

Ma02202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Un „megapolis” mayaș, descoperit sub jungla din Guatemala. Orașul ar fi avut o populație de aproximativ 10 milioane de oameni

04 Februarie 2018 - 

Arheologii au identificat ruinele a peste 60.000 de case, palate şi străzi în jungla din nordul Guatemalei. Descoperirea este considerată o ''reuşită'' din cadrul arheologiei mayaşe.

Cartografierea laser a detectat mii de structuri ascunse în regiunea Peten, sugerând că populația orașului mayaș era cu milioane de oameni mai mare decât se credea anterior, relatează The Guardian.

Prin intermediul unei tehnologii revoluţionare cunoscute cu denumirea de LiDAR, cercetătorii au îndepărtat digital arborii din imaginile aeriene ale zonelor nepopulate şi au dezvăluit ruinele unei civilizaţii precolumbiene, mult mai complexă şi interconectată decât credeau majoritatea specialiştilor în civilizaţia mayaşă, informează National Geographic. 

Rezultatele sugerează că în zonă se află străzi ce legau centrele urbane de cariere, sisteme complexe de irigaţie şi terase naturale unde se cultiva masiv, scrie descopera.ro. 

''Aveam această credinţă că civilizaţii complexe nu pot înflori la tropice, că tropicele sunt locul în care civilizaţiile se duc să moară,'' afirmă Marcello Canuto, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. 

''LiDAR a revoluţionat arheologia precum telescopul spaţial Hubble a revoluţionat cercetarea universului,'' a declarat Francisco Estrada-Belli, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ''Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute,'' adaugă el. 

Studiul estimează că aproximativ 10 milioane de oameni au trăit în această zonă, ceea ce înseamnă că au avut nevoie de o producție masivă de alimente.

Cei aproximativ 2100 de kilometri pătrați cartografiați extind suprafața ocupată de mayași, a căror cultură a înflorit între anii 1.000 i.e.n. și 900 e.n. Descendenții lor încă mai trăiesc în regiune.

 

 

Lasă un comentariu