Evenimentul zilei

Ma02202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Las” că era bun și Shakespeare, nu numai Șolohov. Vezi ce a constatat un program folosit pentru descoperirea plagiatelor

09 Februarie 2018 - 

Un program folosit de profesori pentru a descoperi plagiatele a dezvăluit sursa a 11 piese scrise de William Shakespeare, potrivit The New York Times, citat de news.ro. Doi profesori au găsit un manuscris nepublicat pe care ei cred că scriitorul englez l-a consultat pentru a scrie piese ca "Regele Lear", "Richard al III-lea" și "Henric al V-lea".

"Dacă se dovedește a fi ceea ce spun ei, va fi o descoperire care are loc o dată la o generație sau mai multe", a spus Michael Witmore, director al Folger Shakespeare Library din Washington.

Descoperirea a fost făcută de Dennis McCarthy și June Schlueter, iar o carte în acest sens va fi lansată săptămâna viitoare de editura academică D.S. Brewer și British Library.

Autorii studiului nu sugerează că Shakespare a plagiat, ci că a citit și a fost inspirat de manuscrisul "A Brief Discourse of Rebellion and Rebels", scris la finalul anilor 1500 de George North, figură puțin importantă la curtea reginei Elizabeth, a fost ambasador în Suedia.

"Este o sursă la care a tot revenit", a spus McCarthy. "Și-a pus amprenta pe limbă, a dat formă scenelor și, într-o anumită măsură, a influențat filozofia pieselor".

Martin Meisel, profesor de literatură dramatică la Universitatea Columbia, a precizat într-o cronică faptul că volumul este "argumentat impresionant". El a adăugat că nu există îndoială că manuscrisul "trebuie să fi fost în mintea lui Shakespeare" în timp ce a scris piesele.

McCarthy a folosit tehnici moderne de a-și prezența dovezile. WCopyfind, un program care descoperă plagiatul, a ales cuvinte comune și fraze din manuscris și piese.

Cercetătorii umaniști au folosit tehnici asistate de computer timp de mai multe decenii, iar Dennis McCarthy a fost inspirat să folosească acest program de Sir Brian Vickers, care a utilizat o tehnică similară în 2009 pentru a-l identifica pe Shakespeare drept coautor al piesei "Edward III", scrie hotnews.ro.

Printre personalitățile notorii care au fost bănuite sau chiar acuzate de plagiat se numără și Mihail Șolohov, laureat al Premiului Nobel pentru romanul „Donul liniștit”, operă atribuită de specialiștii care au investigat cazul unui ofițer albgardist.

 

 

 

 

Lasă un comentariu