Evenimentul zilei

Lun12172018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Viața balenelor, a focilor și pinguinilor din Antarctica, amenințată de dispariția unui peste

15 Februarie 2018 - 

Antarctica, una dintre ultimele mari zone sălbatice din lume și casă pentru balene, pinguini și foci, este amenințată de posibila dispariție a unui pește de doar câțiva centimetri.

Cercetătorii și agențiile de mediu avertizează că schimbările climatice și pescuitul la scară industrială amenință populația de krilli, cu un impact devastator asupra vieții mamiferelor marine de mari dimensiuni din zona arctică, informează The Guardian.

Un raport publicat de revista „Plos One” arată că schimbările climatice ar putea duce la scăderea cu până la 40% a populației de krilli din Antarctica, determinând astfel o reducere drastică a numărului de mamifere marine. Un studiu al cercetătorului George Watters arată că și populația de pinguini ar putea scădea cu aproape o treime până la sfârșitul acestui secol din cauza scăderii populației de krilli. Profesorul Alex Rogers de la Universitatea Oxford susține că "schimbările climatice au un impact major și se combină cu reluarea la scară industrială a pescuitului de krilli".

O analiză recentă arată că în următorii trei ani pescuitul acestora va crește cu 12% din cauza cererii tot mai mari pentru produsele pe bază de krilli, deoarece aceștia ajută în tratarea bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale și a accidentelor vasculare cerebrale.

Din 1970 până în prezent, populația de krilli a scăzut cu aproape 80%, cauza principala fiind încălzirea globală, care a dus la topirea gheții într-un ritm accentuat, în gheață găsindu-se algele și planctonul cu care acești pești se hrănesc, scrie ziare.com. 

Krilli au o importantă deosebită, deoarece sunt prima veriga a lanțului trofic și reprezintă hrana de bază a mamiferelor mari. Cantitățile de krilli din Oceanul Antarctic sunt estimate la aproape 500 de milioane de tone, din care jumătate este consumată balene, foci, pinguini și calmari, conform Wikipedia.

 

 

Lasă un comentariu