Evenimentul zilei

Joi01172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani a fost descoperit la Verejeni

24 Februarie 2018 - 

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost descoperit într-o carieră de nisip din satul Verejeni, Telenești. Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat pentru IPN că molarul ar avea unsprezece milioane și jumătate de ani.

„Molarul a fost găsit în depozitul de argile nisipoase care au elemente de cochilii de moluște și scoici. Acestea sunt foarte bune indicatoare pentru vârsta geologică, pe care o apreciez fiind de unsprezece milioane și jumătate de ani. Scoicile sunt marine, aceasta înseamnă că acolo a fost delta unui râu care se scurgea în Marea Sarmatică”, a explicat cercetătorul.

Teodor Obadă admite că poate exista un alt fragment de craniu cu o bucată de dinte asemănător. De aceea este hotărât să continue cercetările în carieră când vremea de afară se va mai încălzi.

Molarul descoperit pe teritoriul raionului Telenești va fi cercetat la Institutul de Zoologie al AȘM, apoi va fi transmis în colecţia Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie din Telenești. 

Un molar superior asemănător cu cel descoperit la Verejeni, cu o vârstă de aproximativ zece milioane de ani, a fost găsit în satul Fârlădeni, Căușeni, în anii 30. Actualmente, acesta se află în colecția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În Moldova, specii de fosile asemănătoare au fost găsite în 11 localități. Acestea aveau între douăsprezece și cinci milioane de ani.

 

Lasă un comentariu