Evenimentul zilei

Joi01172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Curios: Cum a fost aleasă data de 8 MARTIE drept Ziua Internațională a Femeii

08 Martie 2018 - 

Ziua femeii si a mamei este sarbatorita inca din Antichitate, cand grecii o celebrau pe Rhea, mama tuturor zeilor, aniversarea a devenit mai populara destul de recent. Data de 8 MARTIE a fost aleasa drep Ziua Internationala Femeii abia in anul 1913.

 In Anglia anilor 1800 se sarbatorea “Duminca mamei”, in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.

In timp, femeile au inceput sa ceara mai multe drepturi, in special dreptul la vot si la munca, iar prima zi a femeii a fost aleasa pe 28 februarie 1909 in SUA, la initiativa Partidului Socialist, care sustinea emanciparea femeilor.

In 1910, la Copenhaga a avut loc o conferinta a femeilor, unde au participat sindicate, cluburi ale femeilor si partide socialiste din 17 tari.

Un an mai tarziu a fost aleasa Ziua Internationala a Femeii, pe 19 martie, ea fiind sarbatorita mai intai in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Atunci, aceasta zi era o buna ocazie pentru ca femeile sa-si faca auzita vocea si sa ceara mai multe drepturi.

 Ziua de 8 martie a fost aleasa abia in 1913, iar de atunci aceasta data a ramas neschimbata.

In prezent, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China, femeile au dupa-amiaza libera de 8 martie.

Conform traditiei, pe 8 martie, iubitele, mamele, sotiile si colegele primesc de la barbati flori si diferite cadouri.

 

 

Lasă un comentariu