Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Un fenomen extrem de ciudat în România: a nins cu zăpadă portocalie. Ce spun meteorologii

23 Martie 2018 - 

Un fenomen neobișnuit s-a produs, vineri dimineaţă, în România, la Galaţi, unde localnicii au observat că zăpada căzută are nuanţe de portocaliu. Același fenomen a fost observat și la Brăila, județ aflat, de asemenea, sub cod portocaliu de ninsoare...la propriu.

Gălăţenii dau vina pe poluare provocată de combinatul siderurgic, dar specialiştii spun că este vorba despre un fenomen foarte rar, provocat de un nor de praf saharian.

„Eu cred că este ceva de la combinat. Zăpada de pe maşină are culoarea roşiatică, o nuanţă portocalie, seamănă cu resturile combinatului. Poate este ceva de la furnal, nu cred că este nisip din Africa, aşa cum vorbeau alţii”, a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe stradă, transmite Mediafax.

Meterologii susţin însă că nuanţa portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană. Acesta a răspândit la mari distanţe praful saharian, curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord-vest a Mării Negre.

Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.De altfel, și la Brăila, aflată sub cod portocaliu de ninsoare, din cauza prafului saharian din atmosferă zăpada are o nuanţă portocalie, după cum transmite Radio România Actualități.

Potrivit publicației DeBrăila.ro, zeci de brăileni au postat pe rețelele de socializare fotografii cu zăpada care are o nuanță portocalie. Însă nu este pentru prima dată când în România, odată cu ninsoarea, ajunge nisip din nordul Africii. De asemenea, zăpadă portocalie a fost observată și în Ialomița, potrivit relatărilor localnicilor.

Potrivit ultimelor date de la Administraţia Naţională de Meteorologie, vineri până la ora 15.30 se vor afla sub cod portocaliu de viscol, ninsori abundente şi vizibilitate scăzută municipiul Bucureşti şi judeţele Tulcea, Galaţi, Brăila, Ialomița, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman şi Giurgiu.

CITEȘTE ȘI: Zăpada portocalie, periculoasă: Medicii recomandă evitarea deplasărilor pe stradă

Lasă un comentariu