Evenimentul zilei

Dum07222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

De ce pot puii ușor să spargă coaja ouălor. Descoperirea ne-ar ajuta sa evităm toxiinfecțiile

10 Aprilie 2018 - 

De ce pot puii sa sparga coaja oualor. Descoperirea ne-ar ajuta sa evitam toxiinfectiile. Acum stim de ce ouale au o coaja rezistenta la exterior, dar suficient de fragila ca sa fie sparta la un moment dat de pui. Totul sta in nanostructura acesteia si ne-ar putea invata cum sa evitam toxiinfectiile. La incubatie, coaja de ou are grija sa protejeze puiul si sa primeasca toti nutrientii necesari cresterii. Este suficient de rezistenta datorita unor proteine pe care le gasim si in oasele noastre, care mineralizeaza tesutul.

De ce pot puii sa sparga coaja oualor. Descoperirea ne-ar ajuta sa evitam toxiinfectiile. Dar nu este singura modificare aparuta in aceasta perioada. Partea interioara a cojii se dizolva, iar puiul primeste suficient calciu pentru oase. Şi ii lasa o „usa” aproape descuiata pentru momentul eclozarii. Oamenii de stiinta spun ca provocarea majora a fost sa obtina o proba dintr-o coaja de ou in stare naturala, fara modificari. Dar au reusit datorita unui nou sistem de sectionare cu ioni. Expertii cred ca producatorii pot face selectii genetice si sa scoata pe piata doar oua cu o coaja rezistenta, incat sa nu mai apara mici crapaturi care sa dea posibilitatea infectarii cu Salmonela, potrivit digi24.ro.

 

 

Lasă un comentariu