Evenimentul zilei

Joi01242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Albinele pot face deosebirea între diferite tipuri de flori

12 Iunie 2018 - 

Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol şi de la Universitatea Queen Mary din Londra, a identificat modul în care albinele memorează aceste tipare şi reuşesc să deosebească florile.

Florile prezintă la suprafaţa lor diferite tipare de miros, marginile petalelor putând prezenta alte arome faţă de regiunile centrale. Alături de alte tipare ale florilor - precum liniile care conduc spre centru - acestea ghidează albinele şi alte insecte polenizatoare către nectar.
Cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the Royal Society B a demonstrat că bondarii pot deosebi florile în funcţie de modul în care este dispus mirosul la suprafaţa acestora.
În urma acestui studiu s-a descoperit că odată ce albinele au memorat tiparul în care este dispus mirosul pe o floare, ele au vizitat flori care nu aveau miros însă prezentau la suprafaţă un model similar, de data aceasta alcătuit din puncte vizuale. Acest sistem a fost comparat de Lawson cu gestul de a introduce mâna într-o geantă, perceperea formei unui obiect şi apoi identificarea unei imagini cu acesta.
''Faptul de a face mental distincţia între diverse simţuri ni se pare un lucru firesc, însă este interesant că un animal mic precum o albină este capabilă să realizeze ceva atât de abstract'', a spus el.
Studiul face parte dintr-o cercetare amplă desfăşurată la Universitatea din Bristol pe tema modurilor în care florile comunică cu insectele polenizatoare.
Doctor Sean Rands din cadrul acestei universităţi a precizat că prin intermediul unor combinaţii de culori, forme, texturi şi mirosuri florile adresează ''reclame'' insectelor polenizatoare.

Lasă un comentariu