Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

În peşterile din Gabon au fost descoperiţi Crocodili portocalii

28 Iunie 2018 - 

Gabon, un stat din vestul Africii Centrale recunoscut pentru diversitatea geologică şi fauna sălbatică deosebită, a constituit o surpriză pentru oamenii de ştiinţă care au descoperit crocodili de culoare portocalie, unici în lume, care trăiesc în grote întunecate, în mijlocul excrementelor de lilieci, informează joi AFP.

O descoperire dublă excepţională realizată de o singură echipă de cercetători care încerca să găsească urme ale civilizaţiei umane în peşterile din Abanda (sud).
Acest "crocodil cavernicol portocaliu", care poate ajunge la 1,7 metri, este unic în lume şi a fost observat numai în aceste peşteri din Gabon, a explicat Oslisly.
"Iniţial, ne-am gândit că nuanţa provenea de la alimentaţia lor, pentru că am observat că aceste reptile mănâncă lilieci portocalii", a declarat cercetătorul francez. Însă, după studii suplimentare, oamenii de ştiinţă au avansat şi alte ipoteze: o "depigmentare" cauzată de lipsa de lumină din aceste peşteri sau efectul nociv al "guano", o substanţă rezultată de la excrementele liliecilor, la care aceste vieţuitoare acvatice sunt expuse pe tot parcursul vieţii lor subterane.
Crocodilii din grote sunt dotaţi cu un grup unic de gene transmise de la o generaţie la alta, au descoperit cercetătorii după ce au comparat ADN-ul acestora cu cel al rudelor pitice din Gabon, care trăiesc exclusiv la suprafaţă.
Deşi crocodilul este o specie protejată în Gabon, Richard Oslisly pledează pentru ca situl în care se află grotele să devină un "sanctuar", "complet protejat". "Mai sunt încă multe de descoperit în peşterile din Abanda", a estimat geoarheologul care speră să dezvolte "turismul ştiinţific".

Lasă un comentariu