Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

VIDEO O mare de crabi inundă orașul, iar poliția o păzește cu mitraliere

07 Iulie 2018 - 

În Caraibe e o insula mică, dar specială, Providencia, ce ține de Columbia, aproape neatinsă de tot ce înseamnă modernizare. Până de curând era rareori vizitată de turiști și e locuită de circa 6.000 de oameni. Însă vieți sunt multe aici. O dată pe an, o armata de crabi negri, endemici insulei, coboară spre mare pentru a se înmulți.

Media

Și e un spectacol în sine, spectacol pe care armata se asigura că nu-l deranjează nimeni. De altfel, locuitorii sunt obișnuiți cu masa neagră mișcătoare periodică, ce înaintează spre plaja cu palmieri pentru a-și depune ouăle. Larvele se dezvoltă în apă, timp de trei săptămâni, după care vin la mal și iau drumul pădurii.

Din păcate, migrația crabilor din specia Gercarcinus ruricolă e o sărbătoare și pentru localnici, care știu că o vreme vor mânca delicatese. "Acești crabi înseamnă mult pentru noi", explică Winston Arenas Jay, de 38 de ani, ghid al insulei, conform Atlas Obscură. "Sunt parte din noi, parte din identitatea noastră, parte din tradiția noastră, din cultură noastră", spune el. Și parte din meniul zonei, din păcate.

În loc de "Bau bau", copiii sunt speriați cu crabi aici. Când cresc, află că aceștia nu sunt deloc agresivi. Și tot atunci află că sunt foarte buni fierți, cu orez sau în supă.

Din păcate, au aflat și turiștii, din ce în ce mai mulți. În arhipelagul San Andres, care cuprinde Providencia și Santa Catalina, anul trecut au fost aproape un milion de turiști. Asta înseamnă multe guri de hrănit și mulți crabi de vânat. Iar mașinile care au început să mișune în zona au făcut și ele destule victime.

Pentru că numărul vietăților a scăzut în ultimii 10 ani, armata păzește cu mitraliere crabii atunci când migrează - de obicei, între aprilie și iulie. Treaba soldaților nu se oprește aici. Ei trebuie să păzească crabii-pui și pe drumul lor spre pădure, odată ce au devenit suficient de rezistenți pentru a-l face.

Sursa: ziare.com

 

 

Lasă un comentariu