Evenimentul zilei

Sam07112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Editorii prestigiosului dicționar Collins au desemnat cuvântul anului 2018

08 Noiembrie 2018 - 

Editorii prestigiosului dicţionar al limbii engleze Collins au decis miercuri că „single-use” („de unică folosinţă”) este cuvântul anului 2018. 

Potrivit editorilor britanici, campaniile de reducere a poluării cu plastic au determinat o creştere de patru ori a frecvenţei de folosire a acestui termen în ultimii cinci ani, informează DPA, citat de Agepres

„Single-use acoperă o mişcare globală ce vizează eliminarea dependenţei noastre de produse dispensabile”, precum pungile, sticlele, paiele şi farfuriile din plastic, a explicat Rachel Quin, editor al dicţionarului Collins, într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al acestuia.

„Înregistrările noastre arată o creştere de patru ori a frecvenţei de folosire a acestui cuvânt după anul 2013, după ce numeroase articole şi producţii TV precum „Blue Planet II”, realizată de BBC, au contribuit la creşterea gradului de conştientizare a publicului larg în legătură cu această chestiune ecologică”, a adăugat Rachel Quin.

Alţi termeni incluşi de editorii dicţionarului Collins în Topul 10 al cuvintelor anului 2018 au fost „floss” (cuvânt ce desemnează un popular dans în Occident) şi „backstop” - termen popularizat de negocierile pentru Brexit şi care este definit astfel: „sistem care va intra în vigoare dacă niciun alt aranjament nu este făcut”.

O intrare mai controversată este „gammon” - un termen probabil rarist -, ce desemnează o persoană caucaziană, mai în vârstă şi cu opinii politice şi sociale conservatoare.

Editorii dicţionarului Collins au alocat cuvântului „gammon” următoarea definiţie: „o persoană, în mod tipic bărbat, de vârstă mijlocie şi caucazian, cu opinii reacţionare, în special o persoană care sprijină retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”. 

Lasă un comentariu