Evenimentul zilei

Ma03262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Mare atenție cu „Titanicii” prin emisfera sudică: Un aisberg enorm, unul dintre cei mai mari văzuţi vreodată, s-a format în Antarctica

12 Iulie 2017 - 

Un aisberg de o mie de miliarde de tone, unul dintre cei mai mari văzuţi vreodată, s-a format după ce s-a desprins de continentul Antarctica, au anunţat miercuri cercetători de la Universitatea Swansea (Marea Britanie), citaţi de AFP.

"Formarea a avut loc între luni şi miercuri", precizează oamenii de ştiinţă, care supraveghează evoluţia acestui imens bloc de gheaţă.

Folosind informaţiile furnizate de satelitul CryoSat, s-a constatat că aisbergul are  o grosime de circa 190 de metri şi conţine circa 1.155 km cubi de gheaţă. Potrivit cercetătorilor, adâncimea sub nivelul marii ar putea atinge 210 metri.

Aisberguri se desprind permanent din Antarctica dar acesta, cu o suprafaţă de 6.600 km pătraţi, este deosebit de mare şi va trebui să fie supravegheat, pentru a nu pune în pericol circulaţia maritimă.

Acest bloc de gheaţă face parte dintr-o imensă barieră de gheaţă denumită "Larsen C", care reţine aisberguri care ar putea să crească cu 10 cm nivelul marilor dacă ajung în oceanul Antarctic.

În final, Larsen C ar putea urmă exemplul Larsen B, o altă barieră de gheaţă care a sfârşit prin a se dezintegra în 2002. O a treia platforma glaciară, Larsen A, a dispărut în 1995, scrie hotnews.ro.

 

 

Lasă un comentariu