Evenimentul zilei

Ma05212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

GHICITUL în CĂRȚILE DE TAROT. Secretele celor 5 cărți: nebunul, magicianul, marea preoteasă, împărăteasa și împăratul / GALERIE FOTO

14 August 2017 - 

În cele ce urmează dar şi în viitoarele articole, ne propunem să facem o introducere în lumea cărţilor de tarot şi vom explora secretele acestor cărţi. Foarte mulţi oameni folosesc frecvent cărţile de tarot, unii chiar în fiecare zi. Cert este că există foarte multă lume dornică să cunoască viitorul.

Motivele pentru care recurgem la ajutorul cărţilor de tarot sunt diverse: fie din motive profesionale, fie la nivel de hobby sau doar din pură curiozitate. Însă atunci când ajungem la o răscruce de drumuri în viaţă ori când trebuie să luăm decizii importante, cu certitudine, mulţi dintre noi vor apela la tarot. Un mare număr de cărţi şi publicaţii se ocupă de cărţile de tarot şi pot fi procurate de pe piaţă, însă oferta este atât de mare încât un începător s-ar putea afla în imposibilitatea de a şti de unde să înceapă. Pentru cei interesaţi de tarot, vom prezenta metode şi experienţe relevante, totul într-o prezentare cât se poate de simplă şi pe înţelesul tuturor

Înainte de toate, trebuie clarificat că tarotul nu este o dogmă. Nu face previziuni exacte despre viitor, nu oferă instrucţiunile necesare pentru a face următorul pas în viaţă şi nici nu acţionează în locul nostru. Cu toţii avem libertatea de a alege şi depinde doar de noi înşine dacă vom urma sau nu sfaturile. Cărţile de tarot sunt doar o cale de a afla drumul cel bun, ne arată dacă ne aflăm pe trendul propice atingerii scopurilor noastre şi este cea mai bună modalitate de autocontrol. Ne arată oportunităţile dar şi problemele care au fost ignorate sau ascunse în mod atenţionat. Atunci când cereţi o rezolvare, un sfat anume pentru o problemă sau situaţie dată, cărţile de tarot sunt reflecţia şi percepţia momentului. Cărţile ne arată direcţia, calea de urmat. Oferă un răspuns la întrebări şi identifică potenţiale direcţii spre care trebuie să ne îndreptăm. Posibilităţile şi opţiunile ce ne sunt la îndemână sunt limitate, deoarece viitorul este prestabilit. Însă, tarotul ajută la înţelegerea prezentului şi a viitorului deopotrivă.

Trataţi cărţile de tarot cu seriozitate, încercaţi să le înţelegeţi în profunzime. Pătrundeţi dincolo de semnificaţiile de bază şi încercaţi să vă însuşiţi temeinic înţelesurile şi semnificaţiile cărţilor. Acceptaţi sfatul cărţilor şi lăsaţi-vă conectat la simbolistica lor.

 Este bine cunoscut faptul că tarotul nu îngăduie să fie luat în derâdere. Dacă aceste cărţi sunt folosite cu uşurinţă, pentru a afla răspunsul la întrebări banale, atunci mare atenţie, căci tradiţia spune că s-ar putea să primiţi răspunsuri pe care nu aţi vrea să le auziţi. Pe de altă parte, dacă trataţi problema cu respect, puteţi sta liniştit şi puteţi întreba orice, numai să ştiţi să folosiţi răspunsul.

Nebunul - 0.

Nebunul este considerat a fi cea mai periculoasă carte de tarot şi tocmai din această cauză nu are număr. Este singura carte fără număr din cadrul Arcanelor Majore şi totodată singura carte de tarot care a fost preluată în jocurile de cărţi modern sub forma Jokerului. Nebunul nu intră sub incidenţa regulilor, acesta este în afara jocului.

De regulă, acesta este prezentat drept un cerşetor, un vagabond sau un bufon, cu privirea fixată spre cer, îl vedem păşind înainte fără griji, fără ca acesta să observe sau să-i pese că se îndreaptă spre o prăpastie în care ar putea cădea, dispărând în adâncuri.

Pe umărul drept, nebunul poartă un toiag în care este prinsă o boccea ce conţine experienţele sale, trăsăturile sale negative. Remuşcările de conştiinţă iau chipului unui câine în această carte de tarot. Vorbim despre un proces conştient, care, însă, uneori poate fi şi unul inconştient, în care obiceiurile vechi se uzează, nemaifiindu-ne de folos, nemaioferindu-ne ajutorul necesar pentru a merge înainte. Ca urmare apare dorinţa de schimbare. Această eternă dorinţă de schimbare poate părea a nebunie, însă reprezintă un nou început, simbolizează încredere şi deschidere spre viaţă.

De aceea, nebunul reflectă faptul că, la o primă vedere, posedăm trăsături cu adevărat speciale, iar dorinţa de cunoaştere este atât de puternică că ne vom putea învinge temerile şi merge înainte, asta în timp ce majoritatea oamenilor vor crede pur şi simplu că suntem naivi şi nesăbuiţi. Suntem gata să ne asumăm riscuri fără, însă, a lua în calcul eventualele consecinţe.

Unele reprezentări grafice, înfăţişează nebunul ca fiind mizerabil şi purtând pantaloni rupţi. Asta înseamnă că în nesăbuinţa noastră, de multe ori dezvăluim lucruri care ar trebui să rămână ascunse, fără să ne pese. Avem presimţiri puternice şi ceva ne îndeamnă să le urmăm în pofida tuturor incertitudinilor. Suntem în stare chiar să renunţăm la unele lucruri sigure, credem în puterea noilor vibraţii şi suntem convinşi că fiecare nouă aventură aduce cu ea experienţe noi, valoroase şi de o semnificaţie aparte.

Suntem mânaţi de dorinţa de a merge înainte, totuşi suntem de părere că celui căruia îi este frică n-ar trebui să aventureze în pădure. Deşi, nebunul sugerează un deznodământ pozitiv şi ne ajută să ne desfăşurăm, neseriozitatea şi naivitatea noastră s-ar putea dovedi periculoase atât pentru vieţile noastre cât şi pentru destinul nostru. Mulţi au fost cei care s-au trezit pe fundul prăpastiei doar pentru că pur şi simplu şi-au ignorat experienţele din trecut dar şi conştiinţa.

Magicianul – 1.

“Eşti ceea ce vrei să fii” spune cartea de tarot care este prima carte a Arcanei Majore. Magicianul reprezintă potenţialul uman, determinarea şi simbolizează un început nou, iniţiativă şi capacitatea de a acţiona.

Hainele magicianului sugerează o personalitate care îşi ascunde valorile spirituale în interior, dat fiind că trupul şi spiritul sunt doar unelte menite să aducă energiile vieţii în lumea fizică. Şarpele, încolăcit în jurul lui, simbolizează viaţa veşnică, înţelepciune, schimbările eterne dar şi renunţarea la acele părţi ale personalităţii noastre care s-au uzat, s-au consumat de-a lungul timpului. Banderola de pe capul magicianului indică disciplină mintală, care poate duce la schimbări în interiorul nostru, dar şi în mediul nostru înconjurător.

Bagheta magică pe care o ţine ridicată deasupra capului, cu mâna dreaptă, în timp ce mâna stângă este îndreptată spre pământ, demonstrează că magicianul acţionează în mod deliberat şi perfect conştient. Semnul matematic al infinitului, un opt culcat, poziţionat deasupra capului, simbolizează viaţa veşnică, legătura reciprocă şi interdependenţa dintre lumea interioară şi cea exterioară, practic, o legătură bipolară dintre lumea spiritului şi lumea materială.

Cele patru unelte de pe masa magicianului – toiagul, moneda, sabia şi cupa – simbolizează cele patru elemente primordiale: focul, pământul, aerul şi apa. Aceste unelte evocă forţa interioară şi nenumăratele posibilităţi care ni se vor ivi în cale.

Deasupra capului magicianului se văd cinci trandafiri, acestea reprezentând cele cinci simţuri pe care ne putem baza atunci când dorim să ne atingem scopurile. Cele patru fire de crini indică legile universului şi procesul de dobândire a adevărului. Astfel, magicianul prevesteşte o nouă perioadă importantă din viaţa noastră şi că suntem pregătiţi să ne folosim de toate forţele şi calităţile noastre, deşi s-ar putea ca până acum să nu fi fost conştienţi de prezenţa lor. Cu certitudine, acesta este momentul în care trebuie să acţionăm, să luăm decizii.

Posedăm resurse imense pentru a face faţă atât eforturilor mintale, cât şi celor fizice. Oportunităţile par să vină unele după altele. Avem tot mai multe idei noi, pe care suntem în stare să le şi realizăm, să le punem în practică. Este timpul acţiunii, a noilor oportunităţi şi a iniţiativelor.

Magicianul ne spune că este de ajuns puţină determinare şi nimic nu ne va sta în cale, nimic nu va putea înfrâna potenţialul care se află în fiecare dintre noi. Dar atenţie! Magicianul poate fi un manipulator sau chiar un şarlatan! Această carte de tarot este exemplul forţelor creatoare care pot sluji binele, dar răul. În orice caz, Magicianul ne oferă darul cunoaşterii, învăţării şi iniţiativei.

Marea Preoteasă – 2.

Marea Preoteasă, cartea de tarot cu numărul 2 din Arcana Majoră, reprezintă polul feminin care asigură echilibrul în raport cu Magicianul. Aceasta stă aşezată pe un tron la intrarea în vechiul templu al lui Solomon, cunoscut şi ca biblioteca cunoaşterii absolute şi a înţelepciunii.

Marea Preoteasă stă aşezată pe un tron de piatră ce simbolizează faptul că s-a contopit cu lumina exterioară datorită cunoaşterii şi înţelepciunii dobândite. Situată între cei doi piloni, unul negru, celălalt alb, Marea Preoteasă simbolizează nu atât luarea de dicizii în sine, cât răgazul necesar pentru a da ascultare vocii interioare. Aceasta ne îndeamnă să nu ne pripim, să ne acordăm timp suficient pentru a obţine cunoaşterea necesară înainte de a trece la acţiune. Aceşti doi piloni, care fac trimitere la numărul doi scris cu cifre romane, evidenţiează neutralitatea acesteia, echilibrul dintre logică şi emoţie.

Marea Preoteasă ţine în braţe un pergament, păstrând astfel ascuns adevărul care va trebui descoperit. Pergamentul este inscripţionat cu cuvântul TORA, care simbolizează Legea Supremă sau Legea Secretă. Coroana pe care o poartă în cap şi care ţine Luna reprezintă instinctele, intuiţia, amintirile şi atenţia. Semiluna de la picioarele ei indică faptul că este capabilă să domine trăsăturile mai sus amintite. Este cunoscut faptul că mintea umană reflectă imaginile întocmai unei oglinzi. Apa care curge în spatele pilonilor scoate în evidenţă tocmai această reflexie.

Cortina din spatele ei este decorată cu palmieri (simbolizând voinţă) şi rodii (simbolizând dorinţă), sensul acesteia fiind în legătură directă cu cele mai adânci cunoştinţe ezoterice, cu misterele vieţii şi ale morţii, mistere care continuă să ne scape. Este de remarcat faptul că rodiile sunt dispuse în forma coroanei Pomului Vieţii.

Această carte de tarot indică provocarea de a vedea dincolo de ceea ce este evident, de a pătrunde mai adânc, de a lăsa subconştientul să iasă la suprafaţă, de a ne asculta vocea interioară şi a recunoaşte puterea spirituală din noi.

Împărăteasa – 3

Împărăteasa este simbolul fertilităţii, al creatorului, al pântecului sau incubatorului în care viaţa, iubirea, arta şi afacerile se nasc, cresc şi evoluează până la maturitate. Pe rochia acestei Mame a Universului se vede litera grecească Delta care este dovada supremă a fertilităţii.

Colierul de perle pe care-l poartă la gât sugerează ideea conform căreia la început chiar şi perla a fost doar o sămânţă care a încolţit şi din care s-a dezvoltat mai apoi. Împărăteasa este un simbol al apariţiei vieţii, al pântecului original unde toate lucrurile au crescut şi evoluat.

Aceasta poartă o coroană cu 12 stele reprezentând zodiacul dar şi autoritatea ei asupra timpului. Sceptrul reflectă la rândul său caracterul Împărătesei de stăpână a lumii materiale şi domnitoare peste forţele naturii.

Ea este înconjurată de verdeaţă luxuriantă, în timp ce la picioarele ei se află un lan de grâu, toate acestea simbolizând germinaţia, înmugurirea şi roadele ce vor urma mai târziu. Cedrii care domină fundalul şi perna în formă de inimă sunt simbolul lui Venus, zeiţa frumuseţii şi a grădinilor, dar şi al sexului şi al iubirii.

Râuleţul care curge în pădure reprezintă viaţa, forţele hrănitoare al grădinii vieţii. Împărăteasa nu este doar întruchiparea fertilităţii ci şi a bogăţiei materiale ce ne va însoţi de la naştere până la moarte.

Această carte de tarot face trimitere la mariaj, la ideea de mamă şi poate prezice venirea pe lume a unui copil. În ambele cazuri este nevoie de dăruire, de îngrijire, de un fundament solid şi împlinire emoţională.

A venit timpul pentru schimbări. A sosit momentul pentru a face planuri cu privire la un viitor mai bun. Vom deveni capabili să dăm şi să primim în acelaşi mod, să preţuim iubirea şi armonia. Împărăteasa indică împlinire emoţională (dacă ne-a fost dat să fim într-o relaţie) şi astfel ne face mai bogaţi din punct de vedere spiritual dar şi material.

Împăratul - 4.

Împăratul este cartea de tarot cu numărul patru din Arcana Majoră şi simbolizează autoritatea, influenţa paternă, spiritul de conducător, aptitudinile organizatorice, cu alte cuvinte, stabilitatea şi ordinea.

Capetele de berbec, vizibile pe tronul pe care stă aşezat Împăratul, reprezintă trăsăturile aprinse, determinarea şi caracterul de conducător. Berbecul este, de asemenea, simbolul semnului zodiacal cu acelaşi nume, semn astral care guvernează peste Împărat. De altfel, Berbecul, ca prima zodie a horoscopului, indică autoritate, trăsături de conducător şi este arhetipul figurii paterne.

Coroana sa formată din 12 triunghiuri îl prezintă în ipostaza de conducător al lumii. Împăratul este mereu deschis către idei sau lucruri noi. Deşi poartă armură de războinic, acesta nu ţine nicio armă, ceea ce denotă faptul că este predispus spre o rezolvare paşnică a conflictelor.

n mâna dreaptă ţine crucea egipteană Ankh, simbol al vieţii. Tronul din piatră reprezintă lumea materială şi că absolut toate lucrurile de pe Pâmânt sunt guvernate şi protejate de lege şi înţelepciune. Părul său şi barba sa albe sunt semne că are vârsta înţelepţilor şi simbolizează experienţă şi înţelepciune. De-a lungul vieţii sale, Împăratul învaţă şi acumulează extrem de multă experienţă, ceea ce-l face demn de încrederea noastră. Îi putem adresa întrebări, este cel la care putem apela pentru sfaturi.

În mâna stângă, acesta ţine un glob de aur ceea ce reflectă capacitatea acestuia de a-şi înfăptui planurile sau de a le superviza. Totodată, este şi un observator obiectiv care nu se lasă condus de emoţii şi sentimente. Armura sa arată că este izolat de influenţele exterioare. El trăieşte într-un mediu strict şi rigid, întrucât este conştient că mintea sa va gândi limpede doar dacă sentimentele şi emoţiile sunt lăsate deoparte. Şi totuşi, apa şi solul fertil de la poalele munţilor, prezente în spatele său, sugerează că a lua decizii doar pe baza unor criterii obiective fără pic de empatie poate duce la probleme. Altfel spus, un bun conducător trebuie să aibă atât o minte deşteaptă cât şi o inimă mare. Şi tocmai de aceea, de regulă, Împăratul este pus în legătură cu capacitatea noastră de a raţiona.

Împăratul impune respect, prin prisma autorităţii sale şi este, totodată, şi simbolul lumii materiale. Acesta simbolizează capacitatea noastră de a trece peste aspectele materiale ale vieţii şi de a reface ordinea. El direcţionează energiile noastre spre atingerea ţelurilor. Acum este timpul pentru a prelua rolul activ în viaţă. Cartea de tarot, Împăratul, este o atenţionare în sensul că deciziile trebuie să fie luate cu mare grijă. Poate fi un semn că succesul şi bunurile lumeşti capătă pentru noi o importanţă crescândă şi că ne oferă posibilitatea de a iniţia o nouă afacere sau de a întemeia o familie. Ne aşteaptă muncă multă şi efort susţinut. Împăratul poate face referire uneori la o persoană oficială sau influentă, la un dascăl sau un şef mai sever.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu