Evenimentul zilei

Mie05222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

Percheziții la Centrul Cultural Român din Cernăuţi. Motivul: pregătirea omagierii pe teritoriul Ucrainei a 100 de ani de la formarea României Mari Recomandat

13 Iunie 2018 - 

Un grup de 12 colaboratori ai Direcţiei Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)în regiunea Cernăuţi şi 2 martori, au efectuat percheziţii la sediul Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi în Librăria “Mihai Eminescu”, situată în acelaşi imobil (str.Kobîleanska nr.9). Centrul este un ONG al românilor din Ucraina, înregistrat conform legislaţiei ucrainene. 

„Pentru a da o mai mare greutate acţiunilor întreprinse, SBU afişează pe website-ul centralei sale din Kiev, la orele 10.47, în data de 11.06.2018, un comunicat ambiguu despre efectuarea percheziţiei, menţionând ca deja stabilită existenţa “cărţilor tipărite în scopul de a face propagandă omagierii pe teritoriul Ucrainei a 100 de ani de la formarea României Mari”, deşi încă nu s-a dat vreo decizie a instanţei de judecată în acest sens. De altfel, ştirea SBU privind percheziţia a apărut cu… 13 minute înainte ca percheziţia să fi început!”, se menționează într-un comunicat de presă al centrului. 

„Anume cu trimitere la comunicatul de presă sus-menţionat al SBU în aceste zile suntem supuşi unui adevărat linşaj mediatic în mass-media ucraineană, un motiv în plus de a reacţiona cu prezentul comunicat al Centrului”, se mai spune în comunicat. 

În cadrul percheziţiei au fost ridicate de la Centru două panouri, o serie de obiecte care nu au nicio legătură cu obiectul percheziţiei stabilit de instanţă: acte de stare civilă şi procuri ale cetăţenilor care urmau să fie traduse de către traducătorul autorizat din librărie, copii xerox ale unor acte personale etc. A fost ridicat întregul tiraj al ziarului Neamul Românesc din luna mai 2018 (câteva sute de exemplare), toate exemplarele revistei Glasul Bucovinei (nr.1/2018), cărţi, cum ar fi Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu (autor Viorel Patrichi), cartea Faţa nevăzută a agresorului (autor Ioan Popa), cartea Conferinţa de Pace de la Paris, revista Mesager bucovinean pe anul 2017 etc. 

„Evocarea trecutului istoric, aşa cum a fost, bun sau rău, convenabil unora sau inconvenabil altora, nu prezintă un pericol pentru statul ucrainean şi numai forţele ultranaţionaliste ucrainene, aflate într-o goană furibundă de găsire a duşmanilor ţării, poate să o interpreteze astfel. Credeam că doar ele pot să facă o asemenea interpretare a evenimentelor, dar acum vedem că şi SBU procedează la fel”, scrie autorul notei informative. 

Având în vedere cele expuse mai sus, Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge categoric şi fără echivoc orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a-i eticheta ca separatişti, provocatori etc. „Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, declară preşedintele Centrului cultural român "Eudoxiu Hurmuzachi", Vasile Tărâţeanu. 

 

Lasă un comentariu