Evenimentul zilei

Ma06182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

EXCLUSIV EVZ. SUFLET DE EROU (7) mângâiat de promisiunile clasei politice din România și de respectul unor artiști / GALERIE FOTO

10 Iunie 2018 - 

Astăzi, România a cinstit memoria lui Mihai Viteazul, cel care a înfăptuit Prima Unire a românilor. În anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri de la 1918, la Mănăstirea Dealu, acolo unde se află înmormântat capul marelui domnitor, a avut loc, atât în prezența militarilor activi și în rezervă răniți în teatrele de operații, a militariilor din garnizoana Târgoviște, a Detașamentului Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, a numerosi oameni politici din Senat și Parlament, a primarului comunei Aninoasa - Constantin Maricescu , a multor locuitori ai județului Dâmbovița, cât și a Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, slujba de resfințire și la parastas a resfințirii bisericii „Sfântul Nicolae", la legendara Mănăstire Dealu, vecina Primului Centru de Recuperare Refacere și Reabilitare al AMVVD. 

 9 iunie - O zi cu SUFLET DE EROU

Înainte cu o zi de resfințirea bisericii „Sfântul Nicolae", la legendara Mănăstire Dealu, vecina Primului Centru de Recuperare Refacere și Reabilitare al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul mare Mucenic Dimitrie -Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), a avut loc spectacolul caritabil SUFLET DE EROU 7 . Un spectacol-maraton ce a durat aproape cinci ore cu artiști ce au înțeles că militarii veterani ce au luptat în teatrele de operații, care au ramas cu sechele pentru tot restul vieții, au neapărat nevoie de înființarea unui centru unde să se poată trata, un centru care să le permită  ameliorarea bolilor, durerilor, alături de familie. 

În curtea CRRR-AMVVD pe o scenă mare și caldă au evoluat artiști care au înteles că Eroii zilelor noastre, militarii din Teatrele de Operații, fie veterani sau nu, împreună cu câțiva oameni din societatea civilă luptă, și acum pe timp de pace, pentru finalizarea unui Centru de Recuperare, Refacere și Reabilitare la standarde internaționale, primul atât din România, cât și din Europa de Est.

Cu mesaje de susținere, muzică și voie bună artiștii: Reprezentativa Armatei Române, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", Florin Chilian, Radu Ciordaș, Daniel Trifu și Târgoveții de Odinioară, RAOUL, Nicoleta Vasile, Simona Dinescu, Trupa Maxim, Ansamblul artistic Sonțe și copilele Andra Maria Petre și Ioana Barbu au intrat „în luptă” și au încântat spectatorii pentru susținerea membrilor AMVVD, pentru strâgerea de fonduri necesare împlinirii visului lor, PRIMUL CENTRU DE RECUPERARE, REFACERE ȘI REABILITARE din România.

Alături de AMVVD au mai fost și oameni de afaceri, Mirela Ivașcu, primarul comunei Aninoasa - Constantin Maricescu-, Ovidiu Brinduș de la Restart Energy, Gabriel Stroilă patronul pensiunii Karoline Impex, studenți de la Universitatea „Valahia” coordonați de  Conf. univ. dr. Iulian Iosif Oncescu, istoricul Dan Ramf, Alina Radu - voluntar ce s-a alăturat AMVVD-ului pe vremea când era studentă la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" , câteva instituții media, dar și alți oameni cu suflet mare care au înțeles și cred în necesitatea centrului.

Și veteranii plâng câteodată....

Micuța pianistă Ioana Barbu, fiica militarului veteran rănit în Afganistan Marius Barbu, a încântat spectatorii și a reușit, după o prestație impecabilă, după ce militarii veterani ai AMVVD s-au înclinat în fața ei, după ce cu lacrimi de fericire în ochi reacția de multumire a tatălui, eroul ei, a fost de a o imbrățișa imediat, acolo sus pe scenă, a reușit să-i smulgă cantautorului Florin Chilian că, pe viitor, vor cânta în duet binecunoscuta melodie „ZECE”.  Acesta a fost momentul cel mai emoționant al serii, momentul în care s-a terminat spectacolul maraton. 

Ioana Barbu, copila cu suflet de aur a reușit să transmită, prin fapte, spectatorilor necesitatea acestui centru. A reușit să le întărească convingerea celor prezenți de necesitatea acestul centru, de ce militarul veteran trebuie să fie la tratament alături de familie, de ce este necesar ca România să aibă un loc unde durerile rănilor să fie ameliorate.

Aceasta a fost ziua de 9 iunie. O zi grea, cu mar încărcătură nervoasă pentru organizatori, dar plină de emoție, de voie bună.  

10 iunie. Zi de sărbătoare la Mănăstirea Dealu, cu ocazia resfințirii bisericii „Sfântul Nicolae"

Biserica „Sfântul Nicolae" unde se află înmormântat capul lui Mihai Viteazul, a fost  resfinţită duminică, 10 iunie, după 517 ani.  Arhiepiscopia Târgovişte a decis resfințirea  în urma  unor lucrări de restaurare şi reabilitare.

Slujba a început la ora 07.00, aceasta fiind săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, alături de  Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului îi Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Mănăstirea Dealu este cunoscută ca cea mai mare necropolă domnească din ţară. La intrare, în partea dreaptă a necropolei se află  înmormântat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar în stânga este mormântul domnitorului Radu cel Mare.

La Mănăstirea Dealu sunt înmormântaţi în ordine cronologică: Vlad Dracul (1436-1442; 1443-1447) şi fiul său Nicolae, Vladislav al II-lea (1448-†1456), cel ucis de Vlad Ţepeş, Radu cel Mare (†1508), aflat în partea stângă a bisericii, Jupâniţa Caplea, sora sa (†1511), (pe a cărei piatră stă scris "răposat-a roaba lui Dumnezeu Caplea, fiica lui Io Vlad voievod şi sora lui Io Radu voievod şi a domnului Io Vlad marele voievod, fosta jupâneasă a lui Bogdan marele vornic, în anul 7019 (1511), luna fevruarie în luna a 21-a zi.), Vlăduţ Voievod sau Vlad cel Tânăr, fratele lui Radu (†1512), cel ce a luptat împotriva lui Neagoe Basarab şi a fost omorât de soldaţii lui Mehmed Paşa, Radu Vodă Bădica, fiul domnitorului (1523-†1524) – cel care încercase să-l detroneze pe Radu de la Afumaţi (1522-1529), Vlad Înecatul (†1532), fiul lui Vlad cel Tânăr şi al Doamnei Anca, înecat în râul Dâmboviţa, Pătraşcu Vodă cel Bun (1554-1557), Mihai Viteazul (1592-1601), Principele moldovean Mihail Movilă (†1608), ginerele domnitorul muntean Radu Şerban, călugări, precum caligraful Mihail Rusin, răposat în 7122 (1613-14) şi egumenul Matei al Mirelor (†1624). Tot de Mănăstirea Dealu se leagă  activitatea   Ieromonahului Macarie, cel ce a tipărit primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508.

La biserică au avut loc ample lucrări de restaurare şi consolidare şi întotdeauna, la o biserică ortodoxă, după ce au loc astfel de lucrări, bsierica se resfinţeşte.  Resfinţirea după 517 ani a Bisericii Mănăstirii Dealu (ultima oară sfinţită în anul 1501) a fost un moment de mare însemnătăte istorică. 

„Emoționante momente astăzi, la Mănăstirea Dealu. În anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri de la 1918, evenimentul de astăzi a fost un prilej deosebit sa cinstim memoria lui Mihai Viteazul, cel care a înfăptuit Prima Unire a românilor. Cu atât mai mare simbolistica momentului, cu cât capul marelui domnitor este înmormântat la mănăstirea legendară de lângă Târgoviște, a cărei biserică a fost resfințită, astăzi, de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. (...) Au fost prezenți la slujbă, alături de foarte mulți români și militarii din garnizoana Târgoviște, militari activi și în rezervă răniți în teatrele de operații. Detașamentul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a defilat, la încheierea ceremoniei, în cinstea patronului spiritual al Brigăzii, vizionarul conducător de țară și de oști, cel care, prin faptele sale fără precedent în epocă, a sădit în conștiința românilor sentimentul apartenenței la același neam. Dumnezeu să-l odihnească cu cei drepți pe marele Voievod român! ”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, pe pagina oficială de facebook. 

Faptul că militarii veterani ai Teatrelor de Operații au fost prezenți la acest eveniment a făcut ca împortanți oameni politici să se oprească, pentru câteva clipe, să-i salute și să le promită membrilor AMVVD vă vor face o vizită la centrul lor, pe care doresc să-l sprijine  cu tot ce este nevoie pentru recuperarea cu succes a militarilor TO.

„Impreuna cu doamna premier Viorica Dancila, am discutat cu membrii Asociației Militarilor Veterani și Militarilor cu Dizabilități si cu presedintele Marius Apostol, plutonier adjutant principal in rezerva, despre necesitatile si problemele cu care se confrunta acestia.

Eforturilor impresionante din partea lor, le raspundem cu toata deschiderea noastră.

Împreuna cu doamna prim-ministru, voi veni intr-o vizita la sanatoriul lor, pe care dorim sa il sprijinim cu tot ce este nevoie pentru recuperarea cu succes a militarilor nostri.”, a mai scris pe pagina oficială de facebook milistrul Apărării, Mihai Fifor. 

Lasă un comentariu