Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

EXCLUSIV EVZ. ”SUFLET DE ROMÂN” în anul Centenarului Marii Uniri. Primul eveniment dedicat veteranilor de război a adus, la Nicșeni, bucurie și multă emoție / GALERIE FOTO și VIDEO

14 Septembrie 2018 - 

„Dorobanții” din Nicșeni au îmbrăcat la sfârşitul săptămânii straie de sărbătoare. Comuna Nicșeni este localitatea unde duminică a fost polul distracţiei din judeţul Botoșani. În anul Centenarului, cu „Suflet de român” s-au adunat veteranii de război, fii ai satului şi numeroşi invitaţi.

Media

Organizată de Primăria şi Consiliul Local evenimentul a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Spectacolul a avut loc în Parcul Dorobanţi, comuna Nicşeni şi a debutat cu un tedeum oficiat de un sobor de preoţi. Ziua de sărbătoare a debutat la ora 13.00 cu deschiderea intonarea Imnului Național, în prezenţa reprezentanţilor din primărie Iulian Iliescu - primarul și a viceprimarului Marcela Pătrar, oameni care au făcut ca această zi să fie plină de căldură, să încălzească sufletele localnicilor și veteranilor în ciuda vremii răcoroase. 
 La eveniment au participat atât oficialităţi locale:  senator Doina Federovici –președinte OJ PSD Botoșani, senator- Lucian  Trufin , deputat- Costel Lupașcu, deputat - Marius Budai, consiler județean - Cristina Breșug , Mioara Paula Jurjiu -președinte OFSD Botosani, Liliana Minca – președinte OJ ALDE Botosani , Bălan Mihai – vicepreședinte ALDE Botosani, Fedor Gheorghe, Ciubotaru Dănuț, cât și reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) .
Momente emoţionante în Dorobanţi, comuna Nicşeni, unde autorităţile locale i-au sărbătorit și premiat pe veteranii de război în cadrul evenimentului „Suflet de român”, au adus un omagiu celor care şi-au riscat viaţa pe front şi care au contribuit la unitarea poporului român.
Aflat la prima ediţie evenimentul a adunat sute de persoane ceea ce îl face  pe primarul Iulian Iliescu să-şi facă planuri pentru a organiza și alte evenimente pe viitor.
 „Este o manifestare pentru locuitorii comunei Nicşeni la care au participat grupul de copii din Nicşeni, Roma, Durneşti şi interpreţii Alexandru Recolciuc, Brânduşa Covalciuc Ciobanu şi Alin Gaidur. Oamenii mi-au transmis că le-a plăcut acest eveniment şi îmi doresc să contiunăm şi cu alte evenimente dedicate militarilor nostri, oamenilor care ne-au adus și ne mențin pacea  în țară. Sperăm să putem reabilita statuia care înfățișează Dorobanțiul român și, astfel, să putem să aducem un călduros omagiu tuturor veteranilor români. Știm foarte bine că  în trecutul istoric al județului se  înscriu  evenimente  importante  din  viaţa  poporului  român.  Pe  aceste locuri, în 1478  Ştefan cel Mare i-a învins pe tătari la Ştefăneşti; în 1499 a luptat împotriva turcilor, iar în  1497  i-a  învins  pe  leşi  la  Cişmea.  Aceste  meleaguri  sunt  martore  și  ale  ultimei  bătălii  victorioase  a  lui  Mihai Viteazul (la Verbia – 1600) în acţiunea de centralizare politică a celor trei ţări româneşti, ne-a spus Iulian Iliescu, primarul comunei.
„Este primul eveniment organizat în comuna Nicşeni şi este dedicat centenarului Marii Unirii şi în care ne-am gândit să omagiem veteranii de război. În comuna noastră au mai rămas doar 12 veterani de război, opt la Nicşeni şi patru la Dorobanţi. Adminsitraţia locală nicşeană s-a gândit să-i omagieze şi cu această ocazie le-a oferit o mică atenţie din partea noastră”, a declarat Marcela Pătrar, viceprimarul comunei.
Seara a aparţinut în totalitate spectacolelor şi concertelor. Sute de localnici şi invitaţi au înconjurat scena din faţa Primăriei și, în cuida vremii răcoroase s-au ambiționat să rămână până la sfârșitul evenimentului încăzindu-se cu o cafea caldă sau cu cât-un mititel de la terasele amenajate special pentru această activitate.
Adolescenții de la Grupul școlar de copii de la Școala Gimnazială nr 1 Nicșeni, Școala „Mihail Constantinescu”- Dorobanți, cât și grupul vocal de la Biserica Sfântul Ioan din Botoșani, Ansamblul artistic „Doruleț” - Durnești, Grupul de Dansuri Roma au făcut ca evenimentul să fie unul de succes, cântând cântece patriotice și dansând cu mare drag pentru VETERANII ROMÂNIEI alături de alți interpreți de renume din zonă.

„A fost o mândrie și o onoare pentru noi, militarii veterani din Teatrele de Operații, să putem fi prezenți la acest prim eveniment al Comunei Nicșeni, eveniment dedicat veteranilor de război în anul Centenarului Marii Uniri. După cum știți noi, veteranii Teatrelor de Operații, membrii AMVVD, am încercat să le arătăm recunoștința noastră veteranilor de război omagiindu-i și la Bacău. Eu, ca militar veteran al TO, mă bucur enorm că moldovenii, cu mic cu mare, le arată recunoștința lor celor ce au luptat pentru pacea și linistea acestei țări. Delegația noastră, din care a făcut parte și vicepreședintele AMVVD Cristina Mathias și președintele Succursalei AMVVD - Iași, Cătălin Dobrea, a fost plăcut impresionată de organizarea și frumusețea acestui eveniment. Căldura din sufletul moldovenilor din Nicșeni și Dorobanți ne-a fost haină pufoasă de vremea răcoroasă din această zi”,  a declarat președintele Sucursalei AMVVD- Bacău, Raul Simion.

Lasă un comentariu