Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:

România va prezida astăzi, 8 ianuarie, prima reuniune a Consiliului Uniunii Europene

08 Ianuarie 2019 - 

La Bruxelles, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, va prezida reuniunea Consiliului Afaceri Generale, formațiunea Consiliului UE care răspunde de garantarea coerenței lucrărilor desfășurate de toate formațiunile instituției.

Potrivit agendei furnizate de Consiliul UE, reuniunea va fi marcată de prezentarea priorităților președinției României pentru următoarele șase luni, preluată la 1 ianuarie 2019, la 12 ani de la aderarea la UE. Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: „Europa convergenței”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.
De asemenea, președinția română urmează să îi informeze pe miniștrii țărilor UE cu privire la planurile sale referitoare la adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.
Pe agenda reuniunii CAG de astăzi se mai află și problematica identificării unui răspuns coordonat al țărilor UE cu privire la dezinformare și referitor la o mai bună comunicare despre Europa către cetățeni.
Amintim că, România a preluat la data de 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când România asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

Lasă un comentariu