Evenimentul zilei

Joi06042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 54

Back Sunteți aici:Economie Cum e afectată Moldova de criza energetică din Ucraina?

Cum e afectată Moldova de criza energetică din Ucraina? Recomandat

16 Iunie 2014 - 
foto: capital.ro foto: capital.ro

Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale în Ucraina, din cauza datoriilor Kievului faţă de Gazprrom. În aceste condiţii, cum vom fi afectaţi de criza energetică din statul vecin? 

 

Mai mulţi experţi afirmă că la momentul actual situaţia dată nu va atinge ţara noastră.

„Deocamdată suntem afectaţi psihologic. În realitate, în primele două-trei luni nu vom fi afectaţi, deoarece Moldova este asigurată de către Ucraina din rezervele sale proprii, care sunt destul de mari. În sensul acesta există o înţelegere amicală pe care o are ţara noastră cu ţara vecină. În cazul, în care situaţia va continua, întreaga economie va fi afectată. În această situaţie, conducerea ar trebui să se gândească şi să cumpere gaze naturale şi din alte ţări”, declară pentru „Evenimentu Zilei” expertul economic Gheorge Constandache.

Economistul Victor Parlicov a menţionat pentru un post de televiziune că: „ Aceste riscuri de deconectare sunt posibile şi se poate repeta situaţia din 2009. E mai bine că aceasta se înâmplă acum, vara, şi aceasta trebuie să fie ca un duş rece pentru autorităţi că acest risc este iminent şi trebuie să-l înlăturăm. Dacă Naftogaz va lua din volumele destinate pentru tranzit, importatori ca Turcia, Bulgaria sau România ar putea fi afectaţi cel mai puternic”.

Totodată, Viorel Gârbu a spus că nu se ştie cum vor evolua lucrurile, dar la moment nu există motive de îngrijorare. Gazpromul a oprit gazul doar pentru consumul intern al Ucrainei.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei: „Situaţia este monitorizată. La momentul dat ştim că fluxul spre Europa nu va fi afectat”, a declarat Tudor Copaci, Viceministru al Economiei.

Lasă un comentariu