Evenimentul zilei

Lun05252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 54

Back Sunteți aici:Economie Precizări la plata impozitului pe bunurile imobiliare

Precizări la plata impozitului pe bunurile imobiliare Recomandat

17 Iunie 2014 - 

Suma reducerilor, acordată pentru achitarea integrală a impozitului pe bunurile imobiliare  până la 30 iunie, a constituit anul trecut  28 milioane de lei sau 8,7 la sută din valoarea impozitului calculat, Vladimir Tudose, inspector fiscal principal de stat, a menţionat, într-o emisiune la radio, că din an în an se majorează numărul contribuabililor, în special persoane fizice, care achită anticipat impozitul pe bunurile imobiliare şi beneficiază astfel de reducerea de 15 la sută. 

Cotele de impozitare sunt stabilite de către consiliile locale, în limita prevăzută de legislaţie: 0,05 – 0.3% din baza impozabilă a bunului imobiliar. În municipiul Chişinău, pentru bunurile imobiliare cu destinaţie locativă cota stabilită este de 0,1% din baza impozabilă a bunului imobiliar, faţă de 0,05% anul trecut, adică de două ori mai.

Persoanele de vârstă pensionară beneficiază de scutiri la plata impozitului pe bunurile cu destinaţie locativă (domiciliu).

 

Suma impozitului pe bunurile imobiliare, transferată în 2013 la bugetele locale, a fost de 323 milioane de lei. Restanţele la plata acestui impozit sunt în sumă de 73,5 milioane de lei. Impozitul pe bunurile imobiliare se achită în două tranşe egale, până 15 august şi 15 octombrie. Pentru fiecare zi de întârziere la plata impozitului respectiv se  calculează penalităţi.

Lasă un comentariu