Evenimentul zilei

Lun05252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 54

Back Sunteți aici:Economie Facilităţi pentru agricultori: Comercializarea şi importul tehnicii agricole scutite de TVA

Facilităţi pentru agricultori: Comercializarea şi importul tehnicii agricole scutite de TVA Recomandat

18 Iunie 2014 - 

Importul şi comercializarea tractoarelor şi a tehnicii agricole vor fi scutite de TVA.  Acest  proiect de lege a fost adoptat în a doua lectură săptămâna trecută de Parlament. 

 

Potrivit autorilor proiectului, scutirea de plata TVA a tractoarelor, combinelor și altă tehnică agricolă va contribui la dezvoltarea sectorului agricol prin modernizarea întreprinderilor de profil.

„ Această veste este benefică pentru agricultori. Astfel, fermierii vor putea să economisească câteva mii de euro, circa 20 la sută din cheltuieli. Acest lucru se aplică doar când se procură tehnica direct de la uzină. În prezent 95 la sută din agricultori îşi procură tehnică prin intermediul dilerilor şi nu direct. Această scutire va permite agricultorilor să-şi micşoreze cheltuielile, un lucru pozitiv”, declară pentru „Evenimentul  Zilei” Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor „UniAgroProtect”.

Iniţiativa privind scutirea de TVA la importul tehnicii agricole a fost aprobată de Parlament în luna decembrie a anului trecut. Ulterior, aceasta a fost abrogată în baza unei hotărîri a Curţii Constituţionale, deoarece modificările au fost aprobate fără avizul Guvernului.

„După aprobarea primei legi, conform căreia mulţi producători au început să importe multă tehnică agricolă.  Astfel, au fost zeci de cazuri, când la anularea acestor prevederi tehnică a rămas în vamă, deoarece nu dispuneau de bani să achite devamarea”, afirmă Alexandru Slusari.

Tehnica agricolă importată şi autohtonă fără TVA

Această propunere a autorilor proiectului a fost, ca de plata TVA să fie scutiţi doar producătorii agricoli care importă tractoare, tehnică agricolă şi echipamente de irigare. Guvernul a propus ca scutirea de TVA a tehnicii agricole să fie aplicată atât la import, cât şi pe teritoriul ţării.

 “Astfel, tehnica agricolă, atât cea importată, cât şi cea produsă pe teritoriul ţării, va putea fi comercializată fără TVA”, a afirmat la şedinţa Parlamentului Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe.

Această Lege va intra în vigoare la data publicării. Deşi anterior era propus ca această să intre în vigoare la 24 aprilie 2014, dată la care au fost abrogate facilităţile la importul tehnicii agricole.

Lasă un comentariu