Evenimentul zilei

Mie05272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Ne așteaptă un nou val de scumpiri

Ne așteaptă un nou val de scumpiri

05 August 2015 - 

Cel puțin, așa susțin analiștii Expret-Grup, care consideră că acest fapt este generat de criza bancară cu care se confruntă Republica Moldova e potrivit lor, din cauza  interferenţei unor grupuri de interese şi politice în luarea deciziilor ce vizează domeniile de competenţă ale BNM şi CNPF,  trei bănci, dintre care una de importanță sistemică, care reprezintă o treime din activele întregului sistem bancar al țării, au ajuns în prag de faliment.

Asta s-a produs  după decapitalizarea instituțiilor bancare prin intermediul unor scheme obscure, în proporție de peste 12% din PIB. Alte 3 bănci au fost recent trecute sub supravegherea specială a BNM, fără explicaţii concludente din partea regulatorului.

În opinia experților, fragilitatea sectorului bancar și pasivitatea instituțiilor publice pot genera un nou val de depreciere a monedei naționale, iar deprecierea leului constituie principala cauză care determină creșterea prețurilor și determină majorarea inflației.„Deprecierea leului moldovenesc va cauza două valuri de scumpiri: primul val se referă la creșterea prețurilor la produsele de consum importate, iar al doilea val va fi determinat de creșterea prețurilor la resursele energetice importate”, se arată într-o analiză a Centrului „Expert-Grup”.
Republica Moldova s-a dovedit a fi total nepregătită să facă față crizei care derivă preponderent pe filieră externă, deoarece pe intern s-au copt alte crize mult mai profunde și periculoase.

„Situația în care s-a pomenit Republica Moldova poate fi catalogată drept criză generală de țară, manifestată prin suprapunerea a cel puțin cinci crize care se auto-alimentează: criza economică, criza instituțională, criza bugetară, criza bancară și criza socială. În acest context, Guvernul, împreună cu Parlamentul, BNM, CNPF și alte instituții-cheie trebuie să se angajeze în implementarea unui Plan Anticriză compus din măsuri imediate, menite să atenueze efectele și, în special, cauzele crizei de țară”, conchid experții, citați de independent.md.

Lasă un comentariu