Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 54

Back Sunteți aici:Economie Cine în România cheltuieşte, TVA-ul înapoi primeşte!

Cine în România cheltuieşte, TVA-ul înapoi primeşte! Recomandat

08 Iulie 2014 - 

Cine nu a fost la shoping în România? Dar cine ştia că prin această escapadă plăcută a cumpărăturilor în ţara vecină poate să-şi primească şi TVA-ul înapoi ?

 

Cetăţenii din Republica Moldova îşi pot recupera TVA la cumpărăturile făcute în România. Reglementările legale din acest moment permit cetăţenilor din Republica Moldova să-şi recupereze TVA pentru cumparaturile făcute în magazinele din Romania, explică compania Frarom International Est într-un comunicat remis redacţiei. Această posibilitate este prevăzută în Ordinul Ministerului Economiei şi Finanţelor din România nr. 1692/19.10.2007, care reglementeaza restituirea TVA-ului cumpărăturilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliţi în Comunitatea Europeană.

Cum stau lucrurile de fapt?

Mulţi cred că, dacă cumperi din România sau altă ţară europeană mărfuri, atunci primeşti TVA-ul în vamă. Nu este chiar aşa şi pentru a face lumină cum stau în realitate lucrurile sau a şti unde să ne adresăm pentru a primi banii, ne-am adresat la Serviciul de presă la vama românească, potrivit căreia ni s-a spus că vama nu poate returna TVA-ul înapoi şi nu deţine un ghişeu aparte pentru aşa ceva.
„Acest lucru este pentru orice cetăţean extracomunitar şi este adevărat că TVA-ul poţi să-l primeşti înapoi, dar nu în vamă. Banii îi poţi primi, dacă faci cumpărături de la magazinele autorizate cu taxe free. În aceste magazine se eliberează un formular care are în colţ un patrat, care indică tax free, care este completat şi semnat de magazin, bonul de plată al cumpărăturii se anexează la acest formular”, declară pentru „Evenimentul Zilei”, purtătorul de cuvânt al vamei româneşti, Irina Privantu.

TVA-ul îl poţi primi acasă

Potrivit comunicatului, cumpărătorul trebuie să îndeplinească câteva condiţii: sa aibă domiciliul stabil permanent într-o ţară extracomunitara; valoarea totală a achiziţiilor trebuie sa fie mai mare de 175 de euro (inclusiv TVA); bunurile sa fie duse în afara Comunităţii Europene în termen de trei luni de la achiziţie.
„Orice cetăţean moldovean care a cumpărat în România, ajunşi la vamă, arată vameşului formularul taxe free la care este anexată şi nota de plată. Aici, cumpărătorul trebuie să facă dovada produselor cumpărate prin factura originală vizată la biroul vamal.Vameşul controlează şi avizează formularul printr-o ştampilă, precum mărfurile au ieşit din România. Ajuns acasă, cumpărătorul avizează magazinul şi TVA-ul îl poate primi înapoi fie prin bancă, fie la o altă călătorie în România”, menţionează Irina Privantu.

Lasă un comentariu