Evenimentul zilei

Mie05272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Nu e o glumă: Scumpiri și reguli fiscale noi de la 1 aprilie!

Nu e o glumă: Scumpiri și reguli fiscale noi de la 1 aprilie! Recomandat

05 Februarie 2016 - 

Guvernul a prezentat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul curent, care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie. Aceasta prevede noi reguli, amenzi și majorări de taxe, iar printre cele care ne vor afecta cel mai mult sunt accizele mai mari la carburanți și la importul de autovehicule.

Totodată, de la 1 aprilie vom fi amendați dacă nu vom cere bonul fiscal, iar impozitul funciar va fi mai mare.

Accizele pentru benzină și motorină vor crește de la 1 aprilie cu 11,4%. Importatorii vor achita pentru o tonă de benzină 4.137 de lei, în loc de 3.714, cât plătesc în prezent. Ceea ce înseamnă că și consumatorii vor achita cu aproximativ 40 de bani mai mult pe litru. De asemenea, accizele la motorină cresc de la 1.544 de lei la 1.720 de lei, adică aproximativ cu 15 bani pentru un litru. Ministerul Finanțelor consideră că aceste scumpiri vor permite acumularea de surse financiare suplimentare la buget şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

De asemenea, de la 1 aprilie vor fi majorate accizele la importul de autoturisme. Spre exemplu, pentru un automobil vechi de până la șapte ani, cu o capacitate cilindrică între 1.000 și 1.500 de centimetri cubi, vom achita cu până la 2.000 (90 de euro) de lei mai mult ca în prezent. Pentru unul de aceeași vechime, dar cu o capacitate a motorului de la 1.500 la 2.000 cm. cubi, valoarea accizelor va fi cu 180 de euro (4.000 de lei) mai mare.

De asemenea, accizele pentru alcool și țigări vor crește. Accizele pentru un litru de bere vor crește de la 2,15 lei în prezent, la cinci lei. Pentru băuturile tari, accizele vor crește cu aproximativ opt lei pentru un litru de alcool. Accizele la țigările cu filtru cresc cu 10%, iar la cele fără filtru cu 20%.

O altă surpriză este introducerea unui impozit pe autovehicule. Acesta va înlocui taxa de drum, însă după preț va fi identic cu cea din urmă. „Pornind de la Obiectivele politicii fiscale şi vamale pe termenul mediu, 2016–2018, se prevede introducerea impozitului pe autovehicule în sistemul taxelor locale, cu excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova din sistemul taxelor rutiere, scopul acestei măsuri fiind asigurarea autonomiei financiare şi bugetare a autorităţilor publice locale, maximizării eficienţei şi asigurării echităţii în alocarea resurselor, cu menţinerea disciplinei financiare”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Cotele impozitului pe autovehicule vor fi percepute la nivelul cotelor taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova pentru anul 2015.

Se propune ca impozitul pe autovehicule să fie aplicat în mod analogic impozitului pe bunurile imobiliare. Facilitatea fiscală prevăzută la impozitul pe bunurile imobiliare, ce ţine de beneficierea unei reduceri cu 15% a sumei impozitului în cazul achitării până la 30 iunie a anului respectiv, urmează a fi extinsă şi pentru contribuabilii plătitori ai impozitului pe autovehicule.

Totodată, se propune menţinerea facilităţilor fiscale pentru invalizii posesori de autovehicule cu acţionare manuală, prin acordarea scutirilor la impozitul pe autovehicule.

 Drepturi mai mari pentru FISC

Autoritățile propun să ofere drepturi mai mari pentru Fisc și alte organe de control cu scopul de a eficientiza activitatea acestora. Astfel, se propune acordarea dreptului organelor fiscale de comercializare a bunurilor sechestrate, calificate drept mărfuri bursiere. Bunurile respective vor fi comercializate de către organul fiscal şi nu prin intermediul Bursei de mărfuri.

De asemenea, se propune acordarea către organul fiscal a dreptului de a aplica interdicţie de a părăsi ţara faţă de persoanele fizice și conducătorii întreprinderilor care au restanţe faţă de bugetul public naţional în valoare de 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice şi de 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice.

Fiscul urmează să primească dreptul de executare silită prin ridicarea numerarului de mijloace băneşti de la persoanele care nu achită impozitele. În cazul în care aceștia nu vor dispune de bani lichizi, organele de control vor avea dreptul să sechestreze bunuri și să le vândă la bursă.

Impozite și amenzi

Se propune majorarea cotelor impozitului funciar pentru terenurile cu destinaţie agricolă şi pentru cele din intravilan şi extravilan, cu 15%. Modificarea rezultă din Obiectivele politicii fiscale şi vamale şi are drept scop majorarea veniturilor bugetelor autorităţilor publice locale, pentru asigurarea autonomiei financiare a acestora.

Iar de la 1 iunie, fiecare cetățean al Republicii Moldova care își va procura un automobil sau un imobil mai scump de 30.000 de euro va fi obligat să declare şi să justifice provenienţa mijloacelor financiare pentru procurarea lor.

De la 1 aprilie se introduce și o nouă amendă – cea pentru consumatorii care nu vor lua bonul de casă de la vânzători. Amenda va fi de trei unități convenționale (60 de lei). Consumatorul trebuie să păstreze bonul de casă până la ieşirea lui din incinta unităţii comerciale sau de prestări servicii unde a fost eliberat.

Expertul economic Viorel Gârbu a relevat că documentul propus de guvern reprezintă o politică bugetar-fiscală preponderent agresivă în raport cu contribuabilii. Potrivit expertului, acesta este un fenomen des întâlnit în situațiile de criză economică. Autoritățile au stringentă nevoie de bani, pentru a-și onora obligațiile, și doar printr-o înăsprire a acestor politici ar putea acumula sumele necesare la buget.

Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, iar guvernul a îndemnat oamenii de afaceri să-l studieze și să se pronunțe pe marginea acestuia. Premierul Pavel Filip declara săptămâna trecută că proiectul politicii bugetar-fiscale ar urma să fie votat de guvern la sfârșitul acestei săptămâni, după care să fie transmis spre examinare în parlament.

 

Anatol Moraru

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu