Evenimentul zilei

Dum05272018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Guvernatorul BNR îndeamnă băncile din România să-și sporească prezența în Republica Moldova

Guvernatorul BNR îndeamnă băncile din România să-și sporească prezența în Republica Moldova Recomandat

19 Mai 2017 - 
Foto: economica.net Foto: economica.net

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a făcut un apel către băncile din România să-și mărească prezența în Republica Moldova.

El  s-a arătat convins, în cadrul unui eveniment dedicat implementării unui proiect twinning de banca Națională a Moldovei, că, datorită acestuia, sistemul bancar moldovenesc s-a înscris pe calea cea bună, potrivit unui comunicat al BNM.

 În context, șeful BNR Mugur Isărescu a remarcat efortul depus atât de BNM, cât și de partenerii de proiect pentru a consolida capacitatea băncii centrale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare și pentru a alinia sectorul bancar la standardele internaționale din domeniu (conform principiilor Basel III).

În cadrul proiectului, a fost elaborată o nouă lege bancară, care va constitui următoarea etapă de reformare a sectorului bancar moldovenesc. Procesul a fost inițiat anul trecut și își propune să modernizeze activitățile bancare, ca urmare a crizei din anii 2014-2015. Noua lege va include toate componentele necesare pentru a asigura o guvernanță internă sănătoasă în bănci, un proces de gestionare a riscurilor prudențiale și va permite efectuarea de către BNM a unei supravegheri bazate pe riscuri. Legea a trecut expertiza de armonizare și până la finele lunii iunie urmează să ajungă în Guvern, iar până la sfârșitul anului să fie adoptată în Parlament.

 Proiectul Twinning a fost implementat timp de doi ani de BNM, cu ajutorul BNR şi al Băncii Centrale a Olandei, grație suportului financiar al Uniunii Europene.

 

Anatol Moraru

Lasă un comentariu