Evenimentul zilei

Vi09212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Viena, azi: Undă verde extinderii relațiilor comercial-economice moldo-austriece

Viena, azi: Undă verde extinderii relațiilor comercial-economice moldo-austriece

11 Octombrie 2017 - 

O echipă de oameni de afaceri și oficiali, în frunte cu vicepremierul Octavian Calmîc, a participat astăzi la Forumul Economic moldo-austriac, organizat de Camerele de Comerț și Industrie ale Moldovei și Austriei, care s-a desfășurat la Viena .

Bineînțeles, moldovenii au prezentat oportunitățile oferite de țara noastră pentru investitorii austrieci, condițiile, brațele de muncă ieftine etc. Octavian Calmîc a accentuat că în ultima perioadă au fost implementate mai multe programe de stat, care au diminuat considerabil „presiunile biurocratice” asupra agenților economici, fiind redus drastic numărul organelor de control, de la circa 60 la 13, numărul actelor permisive cu circa 25%, iar cu timpul urmând a fi eliminate încă câteva sute, relevă serviciul de presă al ministerului de resort. 

„Astăzi, Republica Moldova, datorită acțiunilor întreprinse de Guvern, precum și acordurilor de liber schimb atât cu Uniunea Europeană și cu CSI, cât și cu alte state din diferite regiuni ale lumii, devine o platformă foarte atractivă pentru inițierea și dezvoltarea unor afaceri de succes pentru orice companie mondială”, a spus vicepremierul.

La lucrările Forumului moldo-austriac participă și circa 10 companii din regiunea transnistreană care implementează prevederile Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), colaborează activ cu partenerii din UE și cu alte piețe regionale. (Toate bune și frumoase până aici, dar tare am vrea să știm câți lei au vărsat respectivele firme în bugetul de stat al RM ca taxe și impozite. Asta așa, din curiozitate).

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Austria, în perioada ianuarie-iulie 2017, a înregistrat suma de 61,244 milioane de dolari SUA, cu circa 10% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În perioada de referință, exporturile moldovenești în Austria au crescut cu 37 la sută, iar importurile au scăzut cu peste 12%.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 98 de întreprinderi cu capital austriac, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 563 de milioane de lei. După valoarea capitalului investit, Austria se află pe locul șapte printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

 

 

 

Lasă un comentariu