Evenimentul zilei

Ma10162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Dacă se interesează și sud-coreenii de noi, înseamnă că e de bine: Vezi ce planuri are Seulul în Moldova

Dacă se interesează și sud-coreenii de noi, înseamnă că e de bine: Vezi ce planuri are Seulul în Moldova

01 Noiembrie 2017 - 

Extinderea relațiilor comercial-economice moldo-coreene, precum și lansarea unor proiecte în domeniul energiei inteligente, eficienței energetice și tehnologiilor informaționale au fost subiectul discuție în cadrul întrevederii reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii cu Yang Goo Lee, ambasador al Coreii de Sud în Republica Moldova, cu reședința la Kiev.

Ambasadorul Yang Goo Lee a apreciat reformele Guvernului Republicii Moldova și rezultatele obținute în scopul creării unui mediul de afaceri favorabil pentru investitorii străini și oamenii de afaceri. Excelența Sa a exprimat disponibilitatea părții coreene de a-și împărtăși experiență în domeniul eficienței energetice. În acest sens, a fost discutată oportunitatea lansării unui proiect-pilot în domeniul energiei inteligente (smart grid), precum și a altor proiecte comune în domeniul eficienței energetice și tehnologiilor informaționale.

De asemenea, E.S. Yang Goo Lee a propus organizarea unui Forum de Afaceri Bilateral în anul 2018 pentru a valorifica oportunitățile oferite de ambele state și facilitarea cooperării între agenți economici din Moldova și Coreea, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

În cadrul întrevederii, Alexandra Popa, șefa Direcției cooperare economică internațională, a solicitat suportul Ambasadei Coreii de Sud în Republica Moldova pentru facilitarea negocierilor pe marginea Acordurilor între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea economică, promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, precum și Convenției pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate. Toate documentele Acordului și Convenției se află spre examinare la partea coreeană.

Conform informației prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 7 întreprinderi cu capital sud-coreean, cu investiții în valoare de 506,6 mii de lei.

Volumul comerțului exterior între Republica Moldova și Republica Coreea în ianuarie-august 2017 s-a majorat cu 15,53% și a însumat 17 milioane de dolari SUA, urmare creșterii importului de mărfuri din Coreea. Exportul în perioada menționată a scăzut cu 9% și a constituit 235 de mii de dolari SUA. Importul de mărfuri a înregistrat 16,73 mln. de  dolari SUA și s-a majorat cu 16 la sută față aceeași perioadă din 2016.

 

 

Lasă un comentariu