Evenimentul zilei

Joi12132018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Zonele Economice Libere: Oportunități pentru investitori, prezentate la Comrat

Zonele Economice Libere: Oportunități pentru investitori, prezentate la Comrat

06 Noiembrie 2017 - 

Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei și Infrastructurii, a prezentat, în cadrul Forumului internațional „Invest Găgăuzia”, desfășurat la Comrat, condițiile preferențiale pentru investitori, oportunitățile investiționale și climatul de afaceri oferite de Zonele Economice Libere (ZEL) și Parcurile Industriale companiilor autohtone și străine pentru dezvoltarea și lansarea unei afaceri în Republica Moldova și în regiunile țării.

El a subliniat, în debutul reuniunii, că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a permis crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre UE și Moldova, ceea ce a facilitat adoptarea mai multor legi privind reglementarea comerțului exterior, a concurenței, protecției drepturilor de proprietate industrială, precum și ajustarea normativelor legislative cu cadrul juridic internațional, în special cu Uniunea Europeană, prin asumarea angajamentelor DCFTA, parte a Acordului RM-UE. Moldova are în prezent acorduri de liber schimb cu țările CSI, cu Turcia, care deschid noi oportunități și perspective pentru companiile care operează pe piața de la noi. 

Din anul 2007, Republica Moldova este membră a CEFTA, ceea ce facilitează liberalizarea comerțului agricol cu statele membre. De asemenea, recent au fost lansate negocieri privind semnarea Acordului de liber schimb cu China. Astfel, toate aceste acorduri de liber schimb oferă companiilor care operează în Moldova acces pe piețele UE, CEFTA și CSI, ceea ce reprezintă aproximativ 900 de milioane de potențiali consumatori, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Prezentând condițiile preferențiale oferite de Zonele Economice Libere pentru rezidenții celor 7 ZEL-uri printre care la Vulcănești și în subzonele de la Comrat și Ceadâr-Lunga, Vitalie Iurcu a menționat că toate mărfurile importate sau exportate din zonele economice libere sunt scutite de taxe vamale, accize și se aplică o rată zero a taxei pe valoarea adăugată. De asemenea, impozitul pe venitul constituie 50 la sută din rata stabilită în Republica Moldova, iar companiile cu investiții de 1 milion de dolari sunt scutite de impozitul pe venit timp de 3 ani și timp de 5 ani pentru investițiile de circa 5 milioane de dolari SUA, precum și alte facilități.

O altă platformă industrială cu o serie de oportunități este Parcul Industrial, care permite posibilitatea de a schimba gratuit destinația terenurilor agricole, dreptul de a privatiza terenul de stat pentru construcție la preț normativ, alocarea gratuită a bunurilor publice pentru a crea parcuri la discreția proprietarului și reducerea taxei anuale de închiriere sau a chiriei pană la 70 la sută.

În final, Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii  a estimat că aceste și alte facilități oferite mediului de afaceri creează un climat atractiv, sigur și favorabil pentru dezvoltarea activității investiționale, realizarea unor noi proiecte competitive, noi oportunități ce conduc la creșterea volumului investițiilor, a exportului, importului, la crearea unui număr mare de noi locuri de muncă, în ultimă instanță, la o dezvoltare durabilă a țări.

 

Lasă un comentariu