Evenimentul zilei

Joi12132018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Aproape două treimi din exporturile moldovenești merg spre UE și sunt în continuă creștere; cele către CSI, în cădere liberă

Aproape două treimi din exporturile moldovenești merg spre UE și sunt în continuă creștere; cele către CSI, în cădere liberă Recomandat

07 Noiembrie 2017 - 

Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, aflată într-o vizită de două zile în Republica Moldova, a avut o întrevedere cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii. 

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea componentei DCFTA a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv progresele înregistrate la capitolului Comerț și Dezvoltare Durabilă (TSD), implementarea aranjamentelor de facilitare a comerțului în raioanele de est ale țării, evoluțiile înregistrate la exportul produselor moldovenești de origine animală pe piața comunitară, situația din sectorul energetic și alte subiecte de interes comun.

Referindu-se la exporturile Republicii Moldova pe piața europeană, interlocutorii au constatat că volumul acestora în lunile ianuarie-august 2017 a constituit circa 915,75 milioane de dolari SUA și reprezintă 64,13% din totalul exporturilor moldovenești, fiind cu 16,74% în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Pe parcursul a trei ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, cifrându-se la 3,5 miliarde de dolari, progresând după semnarea acordului cu 15% (sau +492 mln. dolari SUA). Astfel, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 de companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare) exportă în UE.

Cecilia Malmstrom și Octavian Calmîc au făcut un schimb de opinii pe marginea solicitații Republicii Moldova de revizuire a contingentelor tarifare la export în UE în sensul majorării acestora. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că această solicitare este dictată de valorificarea contingentelor tarifare la exportul de fructe în UE în perioada 1 ianuarie – 19 octombrie 2017, în special la strugurii de masă și prune, precum și a celor cu aplicarea mecanismului anti-circumvention, unde s-a depășit semnificativ contingentul la grâu, cu 416.121 de tone (554,8%) și cereale prelucrate 11.505 tone (460%). În context, Comisarul European pe Comerț a menționat că scrisoarea Ministerului Economiei și Infrastructurii prin care se solicită majorarea cotelor a fost primită și se află în proces de examinare.

Interlocutorii au abordat și problema exportului produselor de origine animală din Republica Moldova pe piața comunitară. În opinia Comisarului European pe Comerț, țara noastră nu poate valorifica pe deplin beneficiile oferite de DCFTA  fără a avansa în domeniul respectiv. Vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că autoritățile naționale întreprind un șir de măsuri în direcția deblocării situației, dar progresul lent la capitolul dat se explică prin greutățile cu care se confruntă operatorii economici în conformarea cu rigorile UE.

Referindu-se la problema extinderii beneficiilor DCFTA pentru agenții economici de pe întreg teritoriul țării, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că este important că s-a reușit să fie asigurată extinderea beneficiilor DCFTA pentru agenții economici de pe întreg teritoriul tării, inclusiv în raioanele de est. Exporturile de mărfuri din regiunea transnistreană au constituit în anul 2017 aproximativ 269,62 milioane de dolari (cu 38,75% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2016 – 194,31 mln. dolari SUA). Dintre acestea, aproximativ 56,33% constituie exportul pe piața europeană.

 

 

Lasă un comentariu