Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Semne bune noul an are: cu cât preconizează experții că va crește producția agricolă

Semne bune noul an are: cu cât preconizează experții că va crește producția agricolă Recomandat

11 Ianuarie 2018 - 

Anul 2018 ar putea aduce producții agricole bune pentru Republica Moldova, conform expertului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Viorel Chivriga.

Prognoza se bazează pe rezultatele înregistrate în acest domeniu în anii 2016-2017. În ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere atât a recoltei, cât şi a productivităţii la majoritatea culturilor. Randamentele sunt ridicate al doilea an consecutiv în pofida faptului că în luna aprilie ninsorile au afectat suprafeţe extinse de culturi agricole în regiunile de centru şi sud a ţării, potrivit INFOTAG.

Printre momentele pozitive Chivriga a menţionat şi îmbunătăţirea situaţiei referitor la subvenţionarea fermierilor. În anul 2017, în acest scop au fost prevăzute 900 milioane de lei, fiind o sumă mult mai mare comparativ cu anii precedenţi, deşi o parte a banilor au fost folosiţi, tradiţional, pentru stingerea datoriilor din anul precedent.

 

Expertul consideră că preţurile la produsele agricole, în special la cereale şi fructe, vor fi instabile, dar şi superioare în primul semestru al anului 2018 faţă de cele înregistrate în semestrul doi al anului 2017. 

Lasă un comentariu