Evenimentul zilei

Sam02242018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie STUDIU: Multe produse lactate populare conțin grăsimi vegetale peste normă

STUDIU: Multe produse lactate populare conțin grăsimi vegetale peste normă

02 Februarie 2018 - 

Un studiu arată că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini, transmite IPN cu referire la Logos-Press.

Studiul, inițiat de Fundația Est-Europeană și efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar și de import. Mostrele provin din magazine de diferit format, de la chioșcuri de firmă, până la supermarketuri. Pentru studiu s-au selectat preponderent produse cu un conținut ridicat de grăsimi. 

O pătrime din mostre – care au inclus produse precum: untul, smântâna, cașcavalurile și brânzeturile – au picat testul. Conform normelor în vigoare, grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depășească 5% din totalul de grăsimi conținute în produsul lactat respectiv.

„Deținătorul de record”, potrivit studiului, este liderul pieței produselor lactate – JLC: în majoritatea mostrelor acestei mărci grăsimile de origine vegetală au depășit cu mult norma. În brânza de vaci de 6% „De casă JLC”, conținutul de grăsimi vegetale a atins 95,8%. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraș”, cifra a constuit 93,2%. În brânza „Grăuncior” grăsimile de origine străină au constituit 89,31%, iar în produsul „Gingășie” – 89%.

Rezultatele de laborator pot fi văzute aici.

Lasă un comentariu