Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, votată în lectură finală

Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, votată în lectură finală

08 Februarie 2018 - 

Legislativul a votat în lectură finală Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, scopul noii legi fiind asigurarea dezvoltării domeniului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, precum și sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice și juridice.

Legea prevede condițiile de acces la activitatea de creditare nebancară, stabilirea statutului juridic și a particularităților de constituire și de activitate a organizațiilor de creditare nebancară, asigurarea condițiilor de apărare a drepturilor și a intereselor legitime ale creditorilor, ale donatorilor, ale clienților, precum și ale fondatorilor.

Astfel, capitalul social minim al organizației de creditare nebancară este stabilit în mărime de 300.000 de lei. Prevederile privind mărimea minimă a capitalului social vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii – cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 100.000 de lei. La data de 1 ianuarie 2020, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 200.000 de lei, iar la 1 ianuarie 2021 – cel puțin 300.000 de lei.

Potrivit noilor reglementări, creditul nebancar constituie un angajament de a acorda bani ca împrumut cu condiția rambursării acestora, a plății dobânzii și/sau a altor plăți aferente. Totodată, organizația de creditare nebancară este o societate pe acțiuni sau societate cu răspundere limitată, care desfășoară cu titlu profesional acordarea de credite nebancare și leasingul financiar.

Organizația de creditare nebancară ale cărei active, la sfârșitul perioadei de gestiune, au o valoare totală ce depășește 50.000.000 de lei este obligată să efectueze auditul situațiilor financiare anuale.

Legea intră în vigoare la 1 iulie 2018. Guvernul și autoritatea de supraveghere, în termen de 6 luni de la data publicării, vor prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu aceasta.

Lasă un comentariu