Evenimentul zilei

Lun10142019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Oamenii de afaceri din trei raioane au discutat cu spicherul Andrian Candu

Oamenii de afaceri din trei raioane au discutat cu spicherul Andrian Candu

12 Februarie 2018 - 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a discutat despre oportunitățile create pentru mediul de afaceri, cu antreprenorii din raionul Nisporeni, Ungheni și Strășeni. Întâlnirea este prima din seria audierilor parlamentare organizate de Andrian Candu pe marginea implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului a prezentat mediului de afaceri beneficiile oferite de peste 20 de programe active, finanțate din bugetul public, precum și din surse externe. Andrian Candu a discutat cu oamenii de afaceri despre implementarea programului PARE 1+1, Fondului de garantare al creditelor, subvenționarea de către stat a creării noilor locuri de muncă. De asemenea, a fost abordată problema forței de muncă și acțiunile întreprinse pentru stimularea, suplinirea și menținerea profesioniștilor în țară. În acest sens au fost analizate proiectele privind învățământul dual, tichetele de masă și Programul prima casă.

Totodată, Andrian Candu a discutat cu antreprenorii despre primele efecte ale  reformelor, prin care statul își propune să elimine birocrația excesivă. Oamenii de afaceri au subliniat avantajele și economia de timp și bani obținute în urma eliminării a peste 60% din actele permisive privitoare la mediul de afaceri. Antreprenorii au salutat optimizarea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea proceselor și reducerea controalelor. Astfel, a fost abordată procedura de introducere a ghișeului unic pentru actele permisive și reducerea de la 5 la unu a numărului de rapoarte pentru salarii, impozite și asigurări, se arată într-un comunicat de presă al Legislativului.

Amintim că în perioada implementării DCFTA Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial extern al Republicii Moldova. Exporturile în Uniunea Europeană au crescut până la 65,7% în 11 luni ale anului trecut, comparativ cu 46,8% în 2013. Întreprinderile autohtone au beneficiat de programe de finanțare de peste 90 de milioane de euro, împrumuturi în condiții preferențiale și granturi. Audierile parlamentare sunt organizate pentru a identifica beneficiile și deficiențele implementării DCFTA în Republica Moldova din perspectiva oamenilor de afaceri din țară.

 

Lasă un comentariu