Evenimentul zilei

Sam03242018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Au venit chinezii: Să negocieze Acordul de Liber Schimb dintre Beijing și Chișinău

Au venit chinezii: Să negocieze Acordul de Liber Schimb dintre Beijing și Chișinău Recomandat

05 Martie 2018 - 

S-ar părea că noi, Republica Moldova, însemnăm doar o picătură în mare pentru China, lider economic mondial, prezent pe toate meridianele globului cu produsele sale, de care trebuie să țină seama marile puteri. Mai curând noi avem nevoie de China, ca piață de desfacere, decât China de noi. Și totuși, zice-se, interesul e reciproc. 

În perioada 5-6 martie, la Ministerul Economiei și Infrastructurii se desfășoară prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză. Echipa de negociatori ai Chișinăului, din care fac parte reprezentanți ai mai multor ministere și instituții de resort, este condusă de Iuliana Drăgălin, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor. Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate împreună cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor studiului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%, relevă serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În cadrul primei runde de negocieri sunt discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută față de aceeaşi perioadă a anului 2016.

 

 

Lasă un comentariu