Evenimentul zilei

Joi01172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Banca Mondială ne va sprijini, dar nu oricum. Proiectele BM, discutate de premierul Pavel Filip și directorul de țară, Satu Kahkonen

Banca Mondială ne va sprijini, dar nu oricum. Proiectele BM, discutate de premierul Pavel Filip și directorul de țară, Satu Kahkonen

12 Martie 2018 - 

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul de țară pentru Belarus, Moldova și Ucraina al Băncii Mondiale, Satu Kahkonen, care se află în vizită de documentare în Republica Moldova. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind proiectele aflate în derulare și perspectivele de dezvoltare în continuare a colaborării dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială.

Premierul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru sprijinul continuu acordat țării noastre de către Banca Mondială în realizarea agendei de reforme și a Strategiei de Parteneriat până în anul 2020.

Părțile au făcut o radiografie a proiectelor implementate cu sprijinul Băncii Mondiale în diverse domenii - energetic, al educației, al mediului, al  îmbunătățirii climatului de afaceri, al infrastructurii drumurilor și al guvernării electronice. În acest sens, Pavel Filip și Satu Kahkonen au făcut un schimb de păreri privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor. 

Din radiografia făcută, însă, serviciul de presă al Guvernului nu ne dă prea multe detalii, nici cum s-au cheltuit banii oferiți de Banca Mondială, nici ce progrese palpabile au fost înregistrate, fără cifre sau fapte concrete.

„Banii din asistența externă trebuie cheltuiți cât mai eficient, cu efect maxim și în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. De aceea, după reforma Guvernului, de coordonarea asistenței externe se ocupă Ministerul Finanțelor, care are cele mai bune competențe pentru utilizarea eficientă a resurselor financiare”, a subliniat Pavel Filip. 

Ce frumos spus! Și ce să înțeleagă omul simplu de aici? Că asistența externă se face în beneficiul său. Și cum resimte el efectul acestei asistențe? Despre asta, serviciul de presă ne va spune, probabil, data viitoare.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 341,5 milioane de dolari SUA. 

 

 

 

Lasă un comentariu