Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Moldova preia standardele UE privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete

Moldova preia standardele UE privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete

04 Aprilie 2018 - 

Republica Moldova preia standardele Uniunii Europene privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete. Normele naţionale sunt ajustate la cele europene printr-un proiect de lege aprobat Guvern. 

Astfel, pentru produsele care corespund cerințelor de calitate, la cererea agentului economic, va fi acordat un certificat de conformitate a calității.

Înaintea punerii în circulație a produselor, loturile importate vor fi supuse unui control obligatoriu (dacă nu vor dispune de un certificat echivalent), iar înainte ca produsele destinate exportului să părăsească teritoriul țării, la solicitarea agentului economic, organul de control va verifica dacă acestea corespund cerințelor de calitate ale țării importatoare.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este de părere că, odată ce va fi adoptat, documentul va contribui la creșterea competitivității produselor și a cotelor de export pe piața Uniunii Europene, dar și la crearea unei imagini mai bune pentru producătorii autohtoni.

Conformarea la standardele de calitate comunitare va acorda Republicii Moldova posibilitatea de a solicita Comisiei UE includerea pe Lista ţărilor terţe ale căror controale de conformitate sunt recunoscute ca fiind echivalente cu cerinţele UE.

Lasă un comentariu