Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Japonia își reconfirmă intenția de a investi în R. Moldova. Din complezență, apreciază reformele efectuate de Guvern

Japonia își reconfirmă intenția de a investi în R. Moldova. Din complezență, apreciază reformele efectuate de Guvern Recomandat

10 Aprilie 2018 - 

Japonia va investi în continuare în proiecte fiabile implementate în Republica Moldova. Acest lucru l-a reiterat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, în timpul întrevederii cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a avut astăzi și în cadrul căreia cei doi oficiali au discutat oportunitățile de investiții în țara noastră. 

 

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Japonia este în ascensiune și a salutat intenția companiilor japoneze de a investi în țara noastră.

Printre sectoarele prioritare, ministrul Gaburici a subliniat agricultura, care este un domeniu important al economiei noastre, precum și oportunitățile investiționale oferite de zonele economice libere atât pentru rezidenți, cât și pentru potențiali investitori. 

Referindu-se la facilitățile fiscale acordate zonelor economice libere, Chiril Gaburici a accentuat scutirea de TVA pentru mărfuri și servicii livrate în interiorul ZEL, scutirea de plata impozitului pe venit pentru o anumită perioadă de timp, scutirea de 50% din cota impozitului stabilită în Republica Moldova pentru venitul obținut din exportul mărfurilor (serviciilor) originare din ZEL în afara teritoriului țării etc. 

„Încurajăm lansarea proiectelor reciproc avantajoase în condiții privilegiate pentru investitorii japonezi prin explorarea oportunităților celor șapte zone economice libere din țara noastră, ale parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitori străini”, a relevat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, ministrul Chiril Gaburici a apreciat ajutorul tehnic, în valoare de 37,2 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul Proiectului de Asistență pentru Fermierii Neprivilegiați 2KR. Astfel, au fost  achiziționate și importate în țara noastră circa 7580 de unități de tehnică agricolă nouă de care au beneficiat peste 3500 de oameni și cu ajutorul căreia se lucrează aproximativ 40% din terenul arabil. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat importanța implementării proiectelor privind utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă.

Ambasadorul Japoniei a apreciat rezultatele înregistrate de Republica Moldova în ultima perioadă, accentuând reformele implementate de Guvern, precum și deschiderea unor noi zone economice libere. De asemenea, a menționat că grație facilităților oferite de ZEL și realizarea cu succes a reformelor a fost asigurată siguranța investițională și astfel companiile nipone, care activizează pe teritoriul țării, au deschis alte întreprinderi în mai multe zone ale Moldovei.

În context, Masanobu Yoshii a reamintit despre fabrica de producție a cablajului electric pentru automobile a companiei nipone Sumitomo, deschisă recent la Strășeni, cu o investiție de 30 de milioane de euro și 2500 de locuri de muncă, precum și de compania Fujikura cu o investiție de 20 de milioane euro, care a creat peste o mie locuri de muncă și a deschis a doua fabrică în sudul țării, cu alte o mie de locuri de muncă. Ambasadorul a specificat că Japonia este interesată să investească în continuare în Republica Moldova, atât în sectorul agricol, cu tehnologii avansate și echipamente moderne, cât și în alte domenii prioritare ale țării noastre.

 

 

Lasă un comentariu